Izraelský minister: IS sa tešil z tureckých peňazí za ropu

SITA | 26.01.2016 19:51
Izraelský minister obrany Moše Jaalon v utorok povedal, že militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sú financovaní z "tureckých peňazí". Toto tvrdenie by podľa agentúry Reuters mohlo zmariť snahy o nápravu vzťahov medzi oboma krajinami po rokoch odcudzenia.

„Je na Turecku, tureckej vláde, tureckom vedení, aby rozhodli, či chcú byť súčasťou akejkoľvek spolupráce v boji proti terorizmu. Zatiaľ to tak nie je,“ povedal dnes Jaalon reportérom v Aténach.

„Ako viete, Dáiš (Islamský štát) sa tešil z tureckých peňazí za ropu veľmi, veľmi dlho. Dúfam, že sa to skončí,“ povedal izraelský pravicový minister reportérom po stretnutí s gréckym ministrom obrany Panosom Kammenosom. Jaalon bol v minulosti náčelníkom generálneho štábu izraelských ozbrojených síl.

Turecko popiera, že by umožňovalo Islamskému štátu, ktorý má pod kontrolou veľké územia v Iraku a Sýrii, pašovať cez svoje územie ropu. USA minulý mesiac odmietli obvinenia Ruska, podľa ktorých sú turecká vláda a rodina tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v spolku s Islamským štátom pri pašovaní ropy.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner minulý mesiac povedal, že Islamský štát predáva ropu cez prostredníkov, ktorí ju pašujú cez hranice do Turecka.

Jaalon tiež povedal, že Turecko „dovolilo džihádistom presúvať sa z Európy do Sýrie a do Iraku a späť, v rámci teroristickej siete Dáišu, a ja dúfam, že aj toto sa čoskoro skončí“, citovala z gréckeho prepisu jeho slov agentúra Reuters.

Snahy Izraela a Turecka o normalizáciu vzťahov tento mesiac opätovne neuspeli, keď turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu povedal, že nebola splnená požiadavka Ankary na odškodnenie za zabitie desiatich tureckých aktivistov na lodi s humanitárnou pomocou v roku 2010 ani požiadavka na ukončenie izraelskej blokády palestínskeho Pásma Gazy.