Apple vzrástol zisk na rekordných 18,36 miliardy USD

ČTK | 27.01.2016 07:10
Americkej spoločnosti Apple vzrástol vo fiškálnom prvom štvrťroku čistý zisk o 1,9 percenta na rekordných 18,36 miliardy USD.

Rast predaja iPhonov sa ale takmer zastavil. Situáciu ovplyvnila predovšetkým hospodárska situácia v Číne, informovala agentúra Reuters.

Apple predal v posledných troch mesiacoch minulého roka 74,8 milióna iPhonov, čo je len o niečo málo viac ako predvlani v rovnakom štvrťroku, kedy sa predalo 74,5 milióna kusov týchto prístrojov. Išlo pritom o prvý celý štvrťrok, v ktorom sa predávali nové iPhony 6S a 6S Plus.

Analytici očakávali zhruba 75,5 milióna predaných kusov prístrojov. Medziročný nárast predaja o 0,4 percenta je najhorší od uvedenia produktu na trh v roku 2007.

Na výsledku sa podpísala predovšetkým situácia v Číne, pokles firma zaznamenala hlavne v Hongkongu. Analytici sa dlhodobo obávali dôsledkov situácie na čínskom trhu, jednom z dvoch najdôležitejších pre Apple, na hospodárske výsledky firmy.

Príjmy firmy vzrástli o 1,7 percenta na rekordných 75,87 miliardy USD. Obdobie predaja nových modelov iPhonov pred vianočnými sviatkami je pre Apple tradične najdôležitejším v roku.