Toyota vlani zostala svetovou automobilovou jednotkou

ČTK | 27.01.2016 09:38
Odbyt japonskej automobilky Toyota Motor vlani klesol o 0,8 percenta na 10,151 milióna vozidiel. Firma si však už štvrtý rok za sebou udržala vedúcu pozíciu na svetovom automobilovom trhu. Vyplýva to z údajov, ktoré Toyota v stredu zverejnila.

Druhé miesto obsadil nemecký koncern Volkswagen, ktorému sa podľa skorších údajov predaj znížil o dve percentá na 9,93 milióna vozidiel. Volkswagen, ktorý sa teraz potýka so škandálom okolo falšovania testov emisií, tak zaznamenal prvý pokles odbytu od roku 2002. Na treťom mieste vlani skončila americká automobilka General Motors, ktorej sa podarilo zvýšiť predaj o 0,2 percenta na 9,8 milióna vozidiel.

Vlaňajší odbyt Toyoty prekonal podnikovú prognózu, ktorá ho odhadovala na 10,098 milióna vozidiel. V tomto roku počíta automobilka s predajom 10,114 milióna vozidiel, napísala agentúra AP.

Toyota v roku 2008 vystriedala na čele automobilového trhu konkurenta General Motors, ktorý bol svetovým lídrom viac ako sedem desaťročí. V roku 2011 získala americká automobilka prvenstvo dočasne späť, pretože Toyota sa potýkala s negatívnymi dôsledkami ničivého zemetrasenia v Japonsku a rozsiahleho zvolávania áut do servisov.

Toyota tiež uviedla, že uvažuje o úplnom prevzatí výrobcu miniautomobilov Daihatsu Motor, v ktorom už vlastní väčšinový podiel. Poprela však správu japonského podnikateľského denníka Nikkei o tom, že rokuje o partnerstve s domácim konkurentom Suzuki Motor.