Brusel Slovensku pozastavil preplácanie časti eurofondov

SITA, pi | 27.01.2016 12:25
Európska komisia opäť pozastavila Slovensku preplácanie časti eurofondov. Ďalší audit zistil nové pochybenia.

"V roku 2015 vykonal eurokomisariát pre regionálnu politiku sériu po sebe idúcich auditov s cieľom kontroly manažmentu a systémov kontroly, v ktorých boli zistené problémy v predošlých rokoch,“ informovala spravodajský portál biztweet.eu hovorkyňa Európskej komisie pre regionálnu politiku Sophie Dupin de Saint-Cyr.

Napriek dostatočnému času na nápravu predošlých pochybení je preplácanie niektorých eurofondových projektov pozastavené. "Pre väčšinu programov neexistujú žiadne auditové prípady. V súčasnosti je prerušenie preplácania v prípade jednej priority v Operačnom programe Technická pomoc a v štyroch operáciách v Operačnom programe Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast,“ dodala Dupin de Saint-Cyr.

„Aktuálne má zastavené preplácanie platieb z EK jeden program – OP cezhraničnej spolupráce SR – ČR, kde tento stav pretrváva od minulého roka. Nedisponujeme informáciou o ďalšom o opätovnom pozastavení platieb pre iné programy,“ reagoval tlačový odbor rezortu financií.

Za riadenie programu Technická pomoc zodpovedá Úrad vlády SR na čele s Igorom Federičom (Smer-SD), v prípade programu Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast ministerstvo hospodárstva vedené Vazilom Hudákom a pri programe cezhraničnej spolupráce SR – ČR ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na čele s Ľubomírom Jahnátkom (Smer-SD). Celková príprava a čerpanie eurofondov je v kompetencii Centrálneho koordinačného orgánu na úrade vlády, ako aj podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho (Smer-SD). Za certifikáciu a audit eurofondov zodpovedá ministerstvo financií vedené Petrom Kažimírom (Smer-SD).

Biztweet ako prvý informoval o problémoch vlády v oblasti eurofondov v Bruseli aj v roku 2014. Audit Európskej komisie ukázal na netransparentné postupy ministerstva financií a pohrozil zastavením eurofondov.