HRW: Ustrašená politika vedie Západ k obmedzovaniu ľudských práv

ČTK | 27.01.2016 15:05
utečenci, Maďarsko Foto: ,
Utečenci pri maďarskej hranici.
Rozšírenie teroristických útokov mimo oblasť Blízkeho východu a obrovský príliv utečencov viedli mnohé západné vlády k tomu, že v snahe o ochranu vlastnej bezpečnosti prešli ku kontraproduktívnej politike obmedzovania ľudských práv. Uviedla to organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) vo svojej výročnej správe, ktorá bola vydaná v stredu v Istanbule.

HRW vo svojom 659-stránkovom dokumente tiež kritizovala Rusko, Čínu a ďalšie autoritárske vlády po celom svete, že začali najmohutnejšie ťaženie proti nezávislým skupinám za posledných niekoľko desiatok rokov.

„Strach z teroristických útokov a mohutný príliv utečencov vedú mnohé západné vlády k tomu, že obmedzujú ochranu ľudských práv. Tieto spiatočnícke kroky ohrozujú práva všetkých bez akéhokoľvek viditeľného účinku pri ochrane radových občanov,“ konštatoval výkonný riaditeľ organizácie Kenneth Roth v úvode správy, ktorá sa zaoberá situáciou vo viac ako 90 krajinách.

Reakcia Európy na utečeneckú vlnu je podľa HRW kontraproduktívna. Ak nemá väčšina žiadateľov o azyl inú možnosť než riskovať svoj život na chatrných člnoch mieriacich cez more do Európy, vzniká chaotická situácia, ktoré môžu potenciálni teroristi ľahko zneužiť, varuje organizácia. „Umožnenie bezpečnej a organizovanej cesty pre utečencov mieriacich do Európy by znížilo počet obetí na mori a pomohlo imigračným úradníkom lepšie preverovať bezpečnostné riziká, čo by posilnilo bezpečnosť pre všetkých,“ konštatoval Roth.

HRW v správe tiež kritizuje autoritárske vlády z potláčania nezávislých hnutí, pričom medzi najväčšími hriešnikmi menuje Rusko a Čínu. Represie tejto intenzity – vrátane umlčania kritikov režimu v Rusku a zatýkanie advokátov obhajujúcich ľudské práva v Číne – neboli zaznamenané niekoľko desaťročí, uviedla organizácia HRW. Tiež turecká vládna strana podľa HRW vedie mohutnú kampaň proti aktivistom a médiám, ktoré kritizujú vládu.