Na čistenie grafitov kúpila Bratislava prístroj za 7 000 eur

SITA | 27.01.2016 16:49
Bratislavská radnica si kúpila nový prístroj na odstraňovanie grafitov z verejných priestorov. Odstraňovač grafitov hlavné mesto vyšiel na približne 7 000 eur.

Nový prístroj pracuje tak, že pod tlakom rôznych hmôt, buď pomletých orechových škrupín alebo skla s rôznymi hrúbkami zŕn, sa čistia povrchy od nanesených farieb. Pomleté orechové škrupiny sa používajú na jemnejšie povrchy, odstrániť tak vedia farby napríklad z mramoru či skla. Sklo sa zase používa na pevnejšie povrchy, napríklad na čistenie kameňa.

Ako priblížila Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu, jeho pracovníci sa s prístrojom práve učia pracovať, odstraňujú ním grafity na budove Ministerstva kultúry SR.

Mesto odstraňuje grafity na svojich budovách už od leta minulého roka. Postupne nelegálne nápisy zmizli zo Starej radnice, Michalskej brány, z okolia hlavnej železničnej stanice, z Rudnayovho námestia či podchodu od Klarisiek k zástavke MHD na Zochovej ulici. Vyčistené plochy potom natreli antigrafitovým náterom, aby sa prípadné ďalšie nápisy čistili ľahšie.

Radnica bude v odstraňovaní grafitov pokračovať teraz už s novým prístrojom. Na rade sú mestské budovy základných umeleckých škôl a centier voľného času i ďalšie budovy v správe hlavného mesta. Bratislava okrem toho prispieva na odstraňovanie grafitov aj súkromným vlastníkom nehnuteľností, príspevok od radnice môžu použiť napríklad aj na kúpu antigrafitového náteru.