Slávny čínsky umelec sťahuje diela z Dánska, pobúril ho imigračný zákon

ČTK | 27.01.2016 17:15
Aj Wej-wej, umelec, migranti Foto: ,
Čínsky umelec Aj Wej-wej pomáha afganským utečencom po ich príchode na grécky ostrov Lesbos.
Čínsky výtvarný umelec a kritik porušovania ľudských práv v Číne Aj Wej-wej sa rozhodol stiahnuť svoje diela z dánskych múzeí kvôli novým azylovým zákonom, ktoré majú umožniť zabavovanie cenností migrantom. Výtvarník na sociálnych sieťach oznámil, že už nechce vystavovať svoje diela v múzeu ARoS v Aarhuse a v kodanskej Faurschouovej nadácii.

Kurátorka Jennie Haagemannová povedala agentúre AP, že Aj volal majiteľovi Faurschouovej nadácie, aby ho o svojom rozhodnutí informoval. Múzeum pôvodne plánovalo predĺženie výstavy diel čínskeho umelca, ale nakoniec ju s okamžitou platnosťou ukončilo, potvrdila Haagemanová. „Dá sa povedať, že je to škoda, pretože Aj Wej-wejove umenie v tak veľkej miere pojednáva o slobode a ľudskosti,“ dodala kurátorka.

Predstavitelia múzea ARoS uviedli, že zatiaľ nemajú viac informácií, než tie, ktoré Aj umiestnil na Twitteri a Instagrame. Jeho diela sú v Aarhuskom múzeu súčasťou výstavy nazvanej Nová dynastia – vytvorené v Číne. Riaditeľ múzea Erlend Hoeyersten podotkol, že si veľmi váži Ajovej kritiky dánskej imigračnej politiky, ale tiež je podľa neho „nerozumné, aby bol všetok ľud trestaný za vládnu politiku“.

Dánsky parlament v utorok sprísnil azylové zákony tak, že úrady môžu v rámci spoluúčasti na financovaní starostlivosti odoberať žiadateľom o azyl cennosti a hotovosť nad 10-tisíc dánskych korún. Proti novým pravidlám protestovalo viacero organizácií obhajujúcich ľudské práva.

Aj Wej-wej budúci týždeň navštívi Českú republiku. Osobne sa zúčastní vernisáže svojho diela Zverokruh pri pražskom Veľtržnom paláci a vystúpi aj v Knižnici Václava Havla.