Fico: Vyjadrenia biskupa k zdravotníctvu sú akciou KDH

su, Pravda | 27.01.2016 18:42, aktualizované: 
Obvinenie zo zneužívania biskupov katolíckej cirkvi ako politického baranidla krátko pred voľbami vyslovil v stredu na adresu kresťanských demokratov premiér a šéf Smeru Robert Fico.

Reagoval tak na kritické vyhlásenie pomocného biskupa Milana Lacha, ktorý označil obraz zdravotníctva za desivý a súčasne vyzval premiéra, aby riešil situáciu zdravotných sestier. Podľa šéfa KDH Jána Figeľa sa premiér uchýlil k osočovaniu.

Robert Fico za vyhlásením biskupa vníma rukopis KDH. „Ak KDH nie je schopné prežiť na slovenskej politickej scéne, je lenivé, nič nerobí, je farizejské a hrozí mu, že ani neprekročí do parlamentu 5-percentnú hranicu, tak by nemalo zneužívať ako politické baranidlo jednotlivých predstaviteľov katolíckej cirkvi. Som absolútne presvedčený, že to bolo urobené na podnet KDH,“ vyhlásil Fico.

Líder KDH Ján Figeľ si, naopak, myslí, že biskup Lach ako predstaviteľ Konferencie biskupov Slovenska (KBS) sa s odvahou zastal oprávnených požiadaviek sestier a chorých ľudí. „Namiesto hľadania riešení a rokovania s učiteľmi a sestrami sa premiér schováva na Úrade vlády a uchyľuje sa k osočovaniu kritikov,“ odpovedal Figeľ na obvinenia premiéra.

Smer mal doteraz dobré vzťahy s katolíckou cirkvou, kritika zdravotníctva ho podľa všetkého prekvapila. Naopak, subkomisia KBS pod vedením arcibiskupa Bernarda Bobera, ktorá sa tento týždeň vyjadrila aj k situácii v školstve, štrajk učiteľov katolíckym školám neodporučila, hoci požiadavky protestujúcich pokladá za podstatné.

Fico včera povedal, že sa stretol s predsedom KBS arcibiskupom Stanislavom Zvolenským, nepovedal však, čo bolo témou ich rozhovoru. Podotkol len, že vie, že nešlo o oficiálne stanovisko KBS, ale o stanovisko pomocného biskupa Lacha.

Podľa politológa Michala Horského sa ani arcibiskup Zvolenský nemôže zaručiť za stanovisko jedného z orgánov KBS, ktorý vedie pomocný biskup, a teda aj v rámci katolíckej hierarchie je priestor na vyhlásenia, ktoré sa nemusia zhodovať s názorom celej biskupskej konferencie. Horský za pozoruhodné považuje, aký vplyv pripísal Fico KDH, aj keď ho sám označil za „neschopné, lenivé a farizejské“. „Skôr sa zdá, že KBS si je vedomá toho, že bezprostredne podporovať a ovplyvňovať politiku 6– až 8-percentného KDH by znamenalo redukovať vplyv biskupov iba na zlomok slovenskej verejnosti. KBS sa predsa dlhodobo usiluje o prierezový vplyv cez široké spoločensko-politické spektrum,“ dodal politológ.

Agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ