Francúzsko nepožiadalo EÚ o nové sankcie proti Iránu

SITA | 27.01.2016 21:38
Francúzsko nepožiadalo Európsku úniu, aby zvážila uvalenie nových sankcií voči Iránu na stretnutí ministrov zahraničných vecí, ktoré sa konalo minulý týždeň v Bruseli.

Potvrdili to v stredu nemenovaní diplomati EÚ, ako aj francúzsky predstaviteľ, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Nijaká podobná požiadavka nebola vyslovená,“ uviedol jeden z diplomatov EÚ v reakcii na skoršie správy o tom, že Paríž žiadal dodatočné sankcie voči Teheránu v súvislosti s jeho nedávnymi raketovými skúškami. Podľa diplomata francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius nebol na stretnutí prítomný.

Zasadanie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ sa konalo dva dni po tom, ako EÚ a USA stiahli sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu v súlade s dohodou podpísanou vlani medzi Teheránom a šiestimi veľmocami. USA už nové sankcie na Irán v dôsledku vystrelenia balistickej rakety stredného doletu uvalili.

Podľa iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, ktorý je práve na ceste po Taliansku a Francúzsku, vzťahy medzi Iránom a EÚ vstúpili do novej kapitoly. Rúhání tu podpíše niekoľko dôležitých hospodárskych bilaterálnych dohôd vrátane dohody s francúzskou firmou Airbus o dodávke viac než 100 lietadiel.