Francúzska justícia odmietla zrušiť v krajine výnimočný stav

ČTK | 28.01.2016 11:21
Francúzsko, policajti Foto: ,
Francúzske mestá vrátane Paríža sú naďalej pod sprísnenou policajnou ochranou.
Francúzska Štátna rada odmietla zrušiť či obmedziť výnimočný stav, ako o to žiadala tamojšia Liga pre ľudské práva (LDH).

Informujú o tom vo štvrtok francúzske médiá. Štátna rada je vo Francúzsku najvyššou právnou autoritou. Mimoriadne opatrenia platia od atentátov v Paríži vlani v novembri. Skončiť má 26. februára, vedúci predstavitelia ale minulý týždeň oznámili, že chcú výnimočný stav predĺžiť o tri mesiace.

„Bezprostredné ohrozenie, ktoré ospravedlňuje výnimočný stav, nezmizlo. Trvá hrozba terorizmu a riziko atentátov. Francúzsko sa v zahraničí stále zapája do vojenských operácií, pri ktorých sa útočí na základne, odkiaľ sa pripravujú teroristické operácie (v Európe),“ uviedla v stredu vo vyhlásení Štátna rada, obdoba ústavného súdu.

Ochrancovia ľudských práv vidia v podmienkach výnimočného stavu ohrozenie demokracie a v reakcii na verdikt Štátnej rady zvolali na sobotu do Paríža demonštráciu. Vzhľadom k tomu, že teroristická hrozba vo Francúzsku pretrváva, hrozí podľa nich „trvalé“ uplatňovanie výnimočného stavu. Podobné obavy oznámilo v pondelok prezidentovi Françoisovi Hollandovi aj vedenie Rady Európy, ku ktorej patrí Európsky súd pre ľudské práva.

Na základe výnimočného stavu vo Francúzsku môže napríklad polícia aj bez súdneho povolenia vykonávať vo dne i v noci razie či zabavovať aj legálne zhotovené zbrane. Úrady môžu ďalej nariaďovať domáce väzenie a zakazovať radikálne organizácie, mazať webové stránky alebo rušiť verejné zhromaždenia. V uliciach francúzskych miest tiež hliadkujú okrem policajtov i silne ozbrojení vojaci.

Vládny návrh na predĺženie výnimočného stavu prerokuje 9. februára horná komora parlamentu a 16. februára aj dolná komora. Všeobecne sa očakáva, že návrh zákonodarcovia schvália. Väčšia diskusia ale najskôr bude okolo pripravovaného návrhu ústavných zmien, ktoré majú okrem iného uľahčiť vyhlasovanie výnimočného stavu a zbavovať štátneho občianstva páchateľa teroristických či­nov.