Pre Krasňany a Východné vyhlásila Rača stavebnú uzáveru

SITA | 28.01.2016 16:01
V lokalite Krasňany a Východné v bratislavskej mestskej časti Rača nateraz zastavia výstavbu. Mestská časť tu totiž vyhlásila stavebnú uzáveru, ktorá bude platiť do nadobudnutia účinnosti pripravovaných územných plánov zón Krasňany a Východné. Stavebná uzávera však môže platiť maximálne päť rokov. Rozhodnutie sa nevzťahuje na stavby, ktoré už majú právoplatné územné rozhodnutie a stavebné povolenie.

Dôvodom vyhlásenia stavebnej uzávery v Rači je obstarávanie územných plánov zón, ktoré majú spodrobniť platný územný plán mesta Bratislavy a zabezpečiť jednoznačnú reguláciu rozvoja územia a ďalšej výstavby.

V Krasňanoch sa stavebná uzávera týka stabilizovaného územia vo výmere 40 hektárov. Nachádzajú sa tu najmä bytové domy, školské budovy, kostol, obchody, administratívne budovy, technické objekty či vnútrobloková ze­leň.

„Vzhľadom na vysokú kvalitu tohto prostredia bol v posledných 20 rokoch vyvinutý vysoký tlak na ďalšie zahusťovanie formou novej výstavby na existujúcich plochách zelene, čo vyvoláva nesúhlas tamojších obyvateľov,“ vysvetlil starosta Rače Peter Pilinský.

V časti Východné ide o územie vo výmere 3,2 hektára, nazývané aj Starý Rendez, kde sa nachádzajú troj- až štvorposchodové bytové domy, ubytovňa či bývalé kasárne.

Počas platnosti stavebnej uzávery je v lokalitách Krasňany a Východné zakázaná stavebná činnosť, ktorá by mohla sťažiť alebo znemožniť budúce využívanie územia alebo jeho organizáciu podľa pripravovaného územného plánu zóny. Zakázaná je tiež nová výstavba, ale aj nadstavby, dostavby či prístavby k existujúcim objektom.

Mestská časť nepovolí ani rekonštrukcie vedúce k zväčšeniu stavby či činnosti, ktoré by priniesli zvýšenie alebo zmenu nárokov na technickú a dopravnú vybavenosť územia, napríklad parkovacie miesta. Výnimku môže mestská časť povoliť len v odôvodnených prípadoch a po dohode s dotknutými orgánmi, pri jej udelení mestská časť postupuje podľa príslušného paragrafu stavebného zákona.

Aj pri stavebnej uzávere je však možné robiť práce menšieho rozsahu, problémom teda nie je napríklad zatepľovanie domu, udržiavacie práce, zmeny dokončených stavieb, ktoré si nevyžadujú umiestnenie či podzemné stavby technickej infraštruktúry. Stavebná uzávera sa nevzťahuje ani na stavby, ktoré majú vydané právoplatné územné rozhodnutie a stavebné povolenie.