IS útočil na sídlo jemenského prezidenta

ČTK | 28.01.2016 16:47
Pri samovražednom útoku spáchanom vo štvrtok pri vchode do sídla jemenského prezidenta v Adene prišlo o život najmenej osem ľudí. Oznámili to jemenské zdravotnícke a bezpečnostné zdroje. K akcii sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát (IS), podľa ktorej bol atentátnikom Holanďan.

Jemenská polícia hneď po útoku oznámila, že obeťami sú najmä členovia prezidentskej ochranky. Ďalších desať strážcov utrpelo zranenia. Atentát spáchal útočník s autom naplneným výbušninami. Podľa agentúry AFP chcel zasiahnuť konvoj Adenského guvernéra, ktorý prichádzal do paláca.

IS vo svojom vyhlásení uviedol, že akciu spáchal samovražedný útočník pomocou automobilu. Podľa IS si útok vyžiadal desať ľudských životov a páchateľom bol abú Hanífa Hollandí, čo naznačuje, že išlo o občana Holandska. Toto vyhlásenie IS zverejnil na internete a nie je možné nezávisle ho overiť.

Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí kvôli vyhroteniu násilností v krajine vlani v marci utiekol do susednej Saudskej Arábie, v septembri sa však vrátil do juhojemenského prístavu. Metropolu Saná ďalej ovládajú šiitski povstalci.

Vlani v decembri sa vo Švajčiarsku začali mierové rozhovory o Jemene, zatiaľ však nepriniesli žiadny prielom. O ukončení viac ako rok trvajúcej občianskej vojny rokovali zástupcovia znesvárených táborov, teda šiitských povstalcov a vlády prezidenta Hádího.

Do konfliktu sa vlani v marci na strane Hádího vložila koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorej sa v lete podarilo oslobodiť Aden. Konflikt si podľa OSN doteraz vyžiadal cez 6-tisíc mŕtvych, polovicu tvoria civilisti.