USA potvrdzujú aktivitu na severokórejskej raketovej strelnici

ČTK | 28.01.2016 20:05
Spojené štáty zaznamenali rastúcu aktivitu okolo raketovej strelnice v Severnej Kórei, ktorú si vykladajú ako možnú prípravu ku kozmickému štartu v blízkej budúcnosti. Agentúre Reuters to povedali americkí činitelia. K novému severokórejskému raketovému testu môže vraj dôjsť už počas nasledujúcich dvoch týždňov.

O možnej novej severokórejskej raketovej skúške informovala už v stredu japonské vládne miesta s odvolaním sa na satelitné snímky. Podľa japonskej tlačovej agentúry Kjódó by teraz mala vrcholiť príprava odpalu rakety dlhého doletu, ktorá je schopná niesť jadrovú hlavicu. Už v decembri americko-kórejský ústav univerzity v Baltimore uviedol, že na raketovej strelnici Sohe na severozápade KĽDR je takmer pri konci budovanie palivových nádrží a odpaľovacích rámp.

„Obávame sa, že ide o rovnakú technológiu, aká sa používa pri vývoji medzikontinen­tálnych balistických rakiet,“ oznámil agentúre Reuters jeden z amerických činiteľov oboznámených so zistením spravodajských služieb.

Pchjongjang tvrdí, že jeho raketový výskum je rýdzo vedecký a mierový, podľa odborníkov však KĽDR testuje balistické rakety v rámci zbrojného programu a v rozpore s rezolúciami OSN. Medzinárodné spoločenstvo sa teraz zaoberá možnosťou nových sankcií proti KĽDR po jadrovom teste, ktorý komunistický režim uskutočnil začiatkom januára.