Chorvátsky minister pre záležitosti veteránov rezignoval

SITA | 28.01.2016 23:06
Iba necelý týždeň po schválení novej chorvátskej vlády premiéra-nestranníka Tihomira Oreškoviča rezignoval minister pre záležitosti veteránov Miro Crnoja.

Kontroverzne vnímaný nominant Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ), ktorý už pred prevzatím vládneho postu vyvolal rozporuplné reakcie neskôr stiahnutým vyhlásením o zámere zriadiť „register vlastizradcov“, uviedol ako bydlisko inú adresu, než tú, na ktorej skutočne býva. Podľa miestnych médií tak učinil v snahe vyhnúť sa plateniu daní a dopustil sa porušenia zákona.

Crnoja zdôvodnil rezignáciu snahou nepoškodzovať vládny kabinet a jeho predsedu, informovala tlačová agentúra MTI. Po týždňoch politickej neistoty, v ktorej sa Chorvátsko ocitlo po parlamentných voľbách z 8. novembra 2015, sformovalo novú vládu donedávna opozičné konzervatívne HDZ a proreformná strana Most. V parlamente majú obe strany dokopy nadpolovičnú väčšinu.

Premiér Oreškovič pred poslancami povedal, že cieľom jeho „reformnej vlády“ je urobiť z Chorvátska „modernú krajinu, ktorá si zachová tradíciu a svojim občanom prinesie lepší život“. Do roku 2020 musí Chorvátsko podľa neho prejsť transformáciou v troch dôležitých oblastiach, ktorými sú hospodársky rast, konkurencieschop­nosť a kvalita života.

Nová vláda chce urobiť Chorvátsko atraktívnym pre zahraničné investície, jej predseda vidí nevyužitý potenciál najmä v oblastiach energetiky, cestovného ruchu a infraštruktúry. Oreškovič však prisľúbil aj zníženie miery nezamestnanosti, zvýšenie životnej úrovne či reformu zdravotníctva.