Staré Mesto vyhlásilo súťaž na podobu Šafárikovho námestia

SITA | 29.01.2016 16:28
stary most Foto: ,
Od architektonicko-urbanistickej súťaže preto miestna samospráva očakáva, že vygeneruje optimálne urbanisticko-architektonické riešenie oboch verejných priestorov vo väzbe na trasu nosného systému MHD - teda električky do Petržalky.
Bratislavská mestská časť Staré Mesto vyhlásila architektonicko-urbanistickú súťaž návrhov na budúcu podobu Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia. Súťaž návrhov je verejná, anonymná a jednokolová. Architektonické návrhy na budúce stvárnenie Šafárikovho námestia môžu autori posielať do 7. marca, o víťazovi porota rozhodne o týždeň neskôr. Mestská časť Staré Mesto o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Vedenie Starého Mesta už od leta uvažuje o vytvorení kultúrneho priestoru na nábreží Dunaja. Kultúrna zóna v centre mesta by mala vzniknúť prepojením Jakubovho námestia, priestoru pred Umeleckou besedou so Šafárikovým námestím a promenádou na Fajnorovom nábreží. V budúcnosti by sa tu mohli stretávať komunity či konať koncerty, alebo rozšíriť populárny Dobrý trh.

Od architektonicko-urbanistickej súťaže preto miestna samospráva očakáva, že vygeneruje optimálne urbanisticko-architektonické riešenie oboch verejných priestorov vo väzbe na trasu nosného systému MHD – teda električky do Petržalky.

„Účelom súťaže je zhodnotiť a architektonicky vyriešiť tieto rozdielne typy verejných priestorov v atraktívnej polohe mestskej časti Staré Mesto so zreteľom na ich celomestský až nadmestský význam, ktoré tým rozšíria ponuku kvalitných verejných priestorov a doplnia chýbajúce funkcie občianskej vybavenosti verejného priestoru,“ píše sa na webe Starého Mesta.

Cieľom súťaže je získať najvhodnejšie architektonické riešenie, ktoré bude obsahovať návrh priestorového usporiadania jednotlivých subpriestorov, vrátane definovania nového funkčného využitia. Výsledky architektonickej súťaže by sa potom mali stať podkladom na objednanie projektovej dokumentácie.

Návrhy doručené do verejnej súťaže bude posudzovať porota zložená zo zástupcov Starého Mesta – vicestarostu Ľubomíra Boháča, Silvestra Černíka a Martina Gajdoša, a zo štvorice nezávislých architektov – Petra Hájeka, Pavla Nasadila, Juraja Hermanna a Pavla Paňáka. Doručené súťažné návrhy bude porota hodnotiť 14. marca, výsledky musia vyhlásiť najneskôr do desiatich dní. Informácie o súťažných podmienkach a podkladoch sú zverejnené na webe Starého Mesta.

Vypísaniu súťaže predchádzalo zisťovanie verejnej mienky o budúcnosti Šafárikovho námestia. Staré Mesto v spolupráci so združením Partners For Democratic Change Slovakia zisťovalo od obyvateľov z blízkeho i širšieho okolia, ako si predstavujú Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie. Zorganizovali na túto tému napríklad prezentáciu pre verejnosť v Umeleckej besede, názor ľudí zisťovali aj anketou medzi návštevníkmi Dobrého trhu. Podnety od ľudí sa týkali zelene, cyklodopravy, prepojenia historických prvkov či možných dominánt lokality. Názory verejnosti mestská časť premietla do súťažných podkladov.