Lovec zradcov skončil ako podenkový minister

Ivan Drábek, Pravda, ČTK | 30.01.2016 09:55
Do novodobých dejín Chorvátska sa chcel zapísať ako zostavovateľ registra zradcov národa, v análoch po ňom napokon zostane zmienka ako o najkratšie slúžiacom členovi vlády. Minister pre vojnových vyslúžilcov Mijo Crnoja šesť dní po nástupe do úradu podal demisiu.

Kontroverzný predstaviteľ radikálneho pravého krídla HDZ, víťaznej strany jesenných volieb, rezignoval pod mediálnou paľbou obvinení z daňových únikov i násilníckeho správania.

Premiér Tihomir Oreškovič, špičkový manažér, ktorý sa po dlhých rokoch vrátil zo Západu, aby ako nestraník zastrešil nesúrodú koalíciu konzervatívneho HDZ s novým proreformným zoskupením Most, zložil prvý test súdržnosti svojej vlády. Zbavením sa kontroverzného Crnoju svojim kritikom tiež odkázal, že nemajú pravdu, keď ho považujú za bábku v rukách HDZ.

Crnoja pobúril značnú časť verejnosti, keď ihneď po nástupe vlády vyhlásil, že chce vytvoriť register zradcov národa. Do zoznamu sa chystal zahrnúť osoby, ktoré podľa neho zradili Chorvátsko vo vojnových rokoch 1991–1995. Stúpenci sociálnej demokracie však jeho iniciatívu pochopili ako jasnú snahu poškodiť dobré meno tejto donedávna vládnej a teraz hlavnej opozičnej strany.

HDZ v kampani pred novembrovými voľbami viacerých sociálnych demokratov nálepkovalo ako „vlastizradcov“. Hoci register zradcov bol osobnou iniciatívou Crnoju, jeho ideu podporil aj predseda HDZ, vicepremiér Tomislav Karamarko. Ďalší vicepremiér, líder centristického Mostu Božo Petrov však netajil odmietavý postoj k akýmkoľvek pokusom vyvolať hon na čarodejnice. Sám premiér Oreškovič sa priklonil na stranu menšieho z koaličných partnerov, keď poznamenal, že vláda má iné, podstatne vážnejšie starosti, ako zapodievať sa „nejakým registrom“.

Odporcom Crnojovej iniciatívy pomohli médiá, keď začali zverejňovať odhalenia o pochybných machináciách ministra s pôdou, hypotékou, daňami i o jeho násilníckom správaní voči susede, vdove s dieťaťom. Vytiahli na neho aj to, že po rokoch, keď ako vojnový veterán s trvalými následkami po zranení poberal invalidný dôchodok, sa tesne pred vymenovaním za ministra dal u posudkového lekára narýchlo „uschopniť“.

Crnoja poprel, že by lživo nahlásil svoje bydlisko s cieľom ušetriť na daniach. Ničoho nezákonného sa vraj nedopustil, čo mal dokázať aj celý fascikel dokumentov, ktorý predložil vláde na posúdenie.

Pre opozíciu sa však jeho prípad stal vhodnou zámienkou na tvrdý útok proti silnejúcemu vplyvu pravicových radikálov z radov vojnových vyslúžilcov na vládu i ich neprimeranému privilegovaniu. „Vlasť treba brániť so zbraňou vtedy, keď je to potrebné – vo vojne. V mieri sa vlasť bráni dodržiavaním ústavy a zákonov, platením daní, rešpektovaním jej občanov a pomáhaním osobám, ktoré majú ťažkosti,“ vyhlásil v parlamente podľa denníka Jutarnji list sociálny demokrat Franko Vidovič, poslanec a vojnový veterán.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ