Asistent poslanca OĽaNO za byt vraj omylom zaplatil zo straníckeho účtu

Nikola Bučeková, Pravda | 31.01.2016 14:00
Vašečka Foto:
Poslanec za OĽaNO Richard Vašečka. Július Jakab je jeho poslaneckým asistentom.
Cez jedno heslo sa prihlasoval na stranícky aj súkromný účet. Potom stačil už len omyl a vyše 78-tisíc eur z peňazí strany išlo na súkromné účely.

Poslanecký asistent a tajomník klubu OĽaNO Július Jakab mal takto zaplatiť za byt, ktorý kupoval v Bratislave. Túto platbu preverovala aj polícia. Šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič je presvedčený, že šlo o bežnú ľudskú chybu a Jakabovi naďalej dôveruje.

Na podozrivú kúpu upozornil Národnú kriminálnu agentúru anonym, ktorý podal trestné oznámenie. Podľa neho dvadsaťšesťročný asistent kúpil nový byt ešte v júli minulého roku v bratislavskom Novom Meste. „Z účtu strany OĽaNO bolo na účet predávajúceho prevedených 78 631,39 eura. Bez akýchkoľvek zmlúv,“ písalo sa v trestnom oznámení.

Polícia začala prípad preverovať. „V júli 2015 bolo na Národnú kriminálnu agentúru doručené anonymné podanie, ktoré sa týkalo možného protiprávneho konania určitých osôb, pričom ku konkrétnym skutočnostiam sa vzhľadom na ochranu osobných údajov vyjadrovať nebudeme,“ reagovalo komunikačné oddelenie Policajného zboru. V septembri však prípad vyšetrovatelia uzavreli s tým, že sa trestný čin nestal.

Asistent poslanca Richarda Vašečku vysvetľuje transakciu ako svoju chybu z nepozornosti. Tvrdí, že keď byt kupoval, potreboval vyplatiť hypotéku majiteľa. Tak ako strana aj Jakab má podľa jeho slov účet v tej istej banke. Banka poskytuje klientom kartu, pomocou ktorej sa cez čítačku prihlasujú do internetbankingu. Jakab sa cez ňu prihlasoval na svoj, ako aj na stranícky účet.

„Niekoľkokrát za sebou mi vtedy padol internetbanking. Vypĺňate rovnaký formulár na každom účte v tejto banke, na každý prevod. Len hore je okienko, kde odkliknete, z ktorého to má vlastne odísť,“ opísal Jakab pre denník Pravda, ako k chybe došlo. Omylom vraj odklikol nesprávny účet a vyše 78-tisíc eur odišlo z účtu Matovičovej strany a nie z jeho súkromného. Asistent tvrdí, že takouto sumou disponoval aj na osobnom účte, pretože si vzal hypotéku, ktorá mu už v tom čase nabehla. Peniaze z chybnej transakcie sa krátko nato už mali vrátiť na stranícky účet.

O nesprávnom prevode Jakab informoval aj šéfa Obyčajných ľudí Igora Matoviča. „Keď Július Jakab zrealizoval platbu, prišla mu upozorňujúca SMS. Vtedy zistil, že urobil chybu, a peniaze odišli z iného účtu. Hneď ma o incidente informoval a urobil všetky kroky na nápravu,“ hovorí k okolnostiam Matovič. Ako ďalej dodal, ich asistent je pracant a neurobil to úmyselne. Hneď, ako to zistil, šiel podľa neho do banky požiadať o vrátenie peňazí a ešte v ten deň uhradil platbu za byt zo svojho účtu.

Jakab má ako jediný okrem šéfa klubu právo disponovať s financiami strany. Tá má pritom len štyroch členov. Matovič garantuje, že vo financiách svojho hnutia má poriadok. „A čo sa týka tejto veci, tak som si na sto percent istý,“ skonštatoval s tým, že Jakabovi naďalej dôveruje on aj ich poslanecký klub.

„Naši účtovníci hovoria, že ide o bežnú chybu u ľudí, ktorí uhrádzajú stovky faktúr. Tajomník klubu sám na chybu prišiel, sám ju opravil a žiadna škoda nášmu hnutiu nevznikla,“ objasňuje poslanec Vašečka.

Jeden z poslancov finančného výboru parlamentu pre Pravdu povedal, že využívanie rovnakého hesla pre osobný aj stranícky účet technicky chápe, ale prakticky by sa také niečo nemalo stať. „Neverím na takéto pomýlenia. Keď prevádzam takú veľkú sumu, mal by som si byť vedomý, z akého účtu ju hradím,“ myslí si poslanec.

Politológ Tomáš Koziak pripomína, že niekedy je ťažké povedať, či ide o školácku chybu, alebo o zapožičanie si straníckych peňazí. „Ak by k takémuto niečomu došlo v štátnej inštitúcii, určite by sa to riešilo inak,“ upozorňuje politológ. Dodal, že v prípade Jakaba to bola chyba, ktorá sa nemala stať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ