Čína spomaľuje, aktivita v priemysle klesla aj v januári

ČTK | 01.02.2016 08:07
Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle v januári klesla ešte výraznejšie než v predchádzajúcom mesiaci a znížila sa viac, než sa očakávalo.

Pondelkové údaje čínskeho štatistického úradu založené na výsledkoch ankiet u nákupných manažérov dokladajú ďalšie spomaľovanie druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Index nákupných manažérov v priemysle klesol v prvom mesiaci roka na 49,4 bodu z decembrovej úrovne 49,7 bodu. Analytici opýtaní agentúrou Reuters odhadovali pokles len na 49,6 bodu. Ukazovateľ zostal pod hranicou 50 bodov, ktorá je zlomom medzi poklesom a rastom aktivity v sektore.

Index podnikateľskej aktivity v službách klesol na 53,5 bodu z decembrových 54,4 bodu. Sektor služieb sa má podľa novej stratégie čínskeho vedenia stať novým motorom rastu a jeho podiel na ekonomickej produkcii sa blíži k 50 percentám.

Čínska ekonomika v minulom roku spomalila rast na 6,9 percenta, čo bolo jej najpomalšie tempo za 25 rokov. Čína zvoľnila aj v poslednom minuloročnom štvrťroku, keď sa jej hrubý domáci produkt zvýšil v medziročnom porovnaní o 6,8 percenta, najmenej od prvého štvrťroku 2009, keď vrcholila svetová finančná kríza. Pokračujúci útlm ekonomiky vyvíja ďalší tlak na čínsku vládu, ktorá sa po nedávnom prepade akciových trhov snaží obnoviť dôveru investorov.