V prešovskej nemocnici skončilo 304 sestier

SITA | 01.02.2016 12:06
prešov, pochod, sestričky Foto: ,
Sprievod na podporu zdravotníctva a záchranu FNsP J, A. Reimana s názvom "Zachráňme nemocnicu v Prešove!", organizovaný OZ SaPA a Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek.
V prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana k 1. februáru skončilo pracovný pomer 304 zdravotných sestier, ktoré nestiahli svoje výpovede a uplynula im výpovedná lehota. Do piatka stiahlo svoju výpoveď 91 sestier, pričom nemocnica prijala 100 nových sestier.

Neodkladná a akútna zdravotná starostlivosť v prešovskej nemocnici je podľa jej vedenia zabezpečená ako ktorýkoľvek iný deň v roku v čase pred výpoveďami. Plne funkčných ostalo 60 percent oddelení, na ôsmich oddeleniach dočasne znížili počet lôžok a prechodne bola pozastavená iba činnosť oddelenia cievnej chirurgie, ktoré pričlenili k oddeleniu chirurgie.

Akútnu zdravotnú starostlivosť zabezpečili

Na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení boli zredukované lôžka z desiatich na štyri. Znížená lôžková kapacita je aj na oddeleniach úrazovej chirurgie, chirurgie, pediatrie, psychiatrie, kardiocentra, neonatológie a gynekológie I. „Akútna zdravotná starostlivosť je zabezpečená. Pozastavili sme časť elektívnej činnosti, teda plánovaných operatívnych výkonov. Ak sa niečo také stane, pacienta o tom informujeme a on sa rozhodne, či počká na iný termín, alebo osloví iné zdravotnícke zariadenia v okolí, ktoré nám deklarovali súčinnosť,“ uviedla hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková. Ako doplnil námestník pre chirurgické odbory LPS fakultnej nemocnice Ján Černák, ide o plánované výkony na ortopedickom oddelení, napríklad implantácie totálnych endoprotéz, výkony na urologickom a chirurgickom oddelení, ktoré sa dajú odložiť.

Cenková dodala, že nemocnica má od pondelka v stave o 195 sestier menej v porovnaní oproti minulým týždňom, kedy na oddeleniach chýbalo aj 220 až 230 sestier, ktoré boli práceneschopné, alebo čerpali OČR. „Od dnešného dňa už neočakávame situácie, že nám pri výmene zmien do práce na niektoré pracoviská nenastúpi sto percent zamestnancov,“ uviedla Cenková.

Nemocnica preto pristúpila k vynútenej organizačnej zmene, ktorá ale prakticky trvá už tri týždne a potvrdzuje len formálne stav fungovania nemocnice. Štruktúra sestier, ktoré nemocnica prijala, je podobná ako tých, ktoré dali výpoveď. Sú medzi nimi sestry s dlhoročnou, ale aj krátkou praxou, ako aj sestry špecialistky aj tie bez špecializácie.

Od pondelka v nemocnici pracuje aj sedem zdravotníckych pracovníkov Ozbrojených síl SR. Ide o sestry, ktoré posilnia tím na anestéziologickom oddelení. Už niekoľko rokov pracujú v nemocnici na rôznych pozíciách štyria takíto zdravotnícki pracovníci.

Nemocnica chce počet sestier postupne dopĺňať na pôvodné čísla. Trvať to môže niekoľko mesiacov. Nevylúčili ani prijatie tých sestier, ktoré podali výpovede, ak sa o tieto pozície budú uchádzať.