Hollande udelil milosť týranej žene, ktorá zastrelila manžela

ČTK | 01.02.2016 13:57
Francoise Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident Francoise Hollande.
Francúzsky prezident François Hollande udelil milosť týranej žene, ktorá bola odsúdená na desať rokov väzenia za vraždu manžela.

Prezident sa rozhodol úplne mimoriadne k tomuto kroku po rozsiahlej kampani za jej omilostenie, ktorú rozpútali jej tri dcéry a ktorú podporili svojimi podpismi desiatky tisíc ľudí.

Hollande sa pred rozhodnutím ešte stretol s dcérami, ktoré mu dopodrobna rozprávali o pomeroch, ktoré v rodine vládli. Manžela, ktorý celé roky podliehal alkoholu, svoju manželku surovo bil a svoje dcéry sexuálne zneužíval, zastrelila 68-ročná Jacqueline Sauvageová z loveckej pušky. Urobila tak deň po tom, čo ich spoločný syn spáchal samovraždu.

Prezidentská milosť je ale čiastočná, pretože je podmienená súhlasom súdu, na ktorý sa teraz môže odsúdená obrátiť, aby mohla byť prípadne prepustená na podmienenú slobodu v polovici apríla. Podľa francúzskych médií tak Hollande skrátil o dva roky termín, po ktorej o to za dobré správanie mohla požiadať sama.

Za zabitie, ktorého sa dopustila v roku 2012, bola odsúdená o dva roky neskôr. „Náš otec je mŕtvy a pre mňa je to úľava,“ svedčila v matkin prospech na súde jedna z dcér.