WHO kvôli vírusu Zika vyhlásila celosvetový stav núdze

ČTK | 01.02.2016 19:52, aktualizované: 
komár, varovanie, Zika Foto: ,
(Ilustračné foto)
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kvôli vírusu Zika, ktorý je spájaný s vývojovými poruchami mozgu ľudských plodov, vyhlásila celosvetový stav núdze.

Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že k tomu vyzvala expertná komisia. Rovnaký stav núdze WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 kvôli epidémii eboly, ktorá prepukla v západnej Afrike.

„Potrebujeme koordinovanú medzinárodnú odpoveď,“ citovala agentúra DPA generálnu riaditeľku WHO Margaret Chanová.

V rámci medzinárodného núdzového stavu môžu štáty bez prípadov nákazy vyzvať, aby podnikli také opatrenia, ktoré by šíreniu vírusu zabránili.

Kvôli vírusu Zika, ktorý sa šíri v Latinskej Amerike, zasadol krízový výbor WHO. Závery rokovaní sa očakávali v utorok či v stredu, organizácia sa však rozhodla o výsledkoch informovať okamžite.

Vírus, ktorý prenášajú komáre druhu Aedes aegypti, vyvoláva niekoľkodňové horúčky, choroba má však vo väčšine prípadov mierny priebeh. Veľkým nebezpečenstvom je zrejme pre ľudské plody, pretože nákaza sa považuje za príčinu nedostatočného vývoja mozgu. Skutočný vplyv vírusu na vývin mozgu zatiaľ vedci nepreukázali.

Proti vírusu Zika dosiaľ neexistuje účinný liek a ani vakcína. Zatiaľ nie sú jasné všetky spôsoby, ktorými sa vírus prenáša. Okrem komárieho bodnutie to môže byť podľa WHO zrejme aj pohlavný styk. Zatiaľ nepotvrdili ani jeden prípad prenosu z človeka na človeka.