Trhy odmenili Alphabet (Google), preskočil Apple

ČTK | 02.02.2016 07:52
Dobré výsledky pomohli firme Alphabet, ktorá je materskou spoločnosťou Google, preskočiť v trhovej hodnote Apple.

Americkej spoločnosti Alphabet, ktorá je majiteľom firmy Google, stúpol príjem vo štvrtom štvrťroku o takmer 18 percent.

K nečakane slušnému výsledku jej pomohol solídny predaj reklamy v mobilných zariadeniach a aktivity na serveri YouTube. Akcie firmy v pondelkovom predĺženom obchodovaní výrazne stúpli a katapultovali Alphabet na pozíciu najhodnotnejšej firmy v Spojených štátoch, z ktorej vystrnadil doterajšieho premianta Apple.

Alphabet oznámil, že príjem za posledné tri mesiace minulého roka stúpol o 17,8 percenta na 21,3 miliardy dolárov. Analytici v ankete agentúry Reuters očakávali v priemere výsledok 20,8 miliardy dolárov.

Odhady prekonal tiež očistený zisk na akciu, ktorý dosiahol 8,67 dolára oproti odhadovaným 8,10 USD na akciu. Čistý zisk stúpol na 4,9 miliardy dolárov z 4,7 miliardy dolárov pred rokom. Finančná riaditeľka Alphabet Ruth Poratová vysvetlila nečakane dobré výsledky tým, že používatelia viac využívajú vyhľadávanie vo svojich mobilných prístrojoch, ale aj pokračujúcim zotavovaním služby YouTube.

Príjem Googlu z reklamy sa v štvrtom štvrťroku zvýšil o takmer 17 percent na 19,08 miliardy dolárov. Inzerenti Googlu platia len vtedy, ak niekto klikne na ich reklamu. Celkový počet kliknutí na reklamy v rovnakom období vzrástol o 31 percent.

Firma Google dokončila svoju reorganizáciu do nového holdingu Alphabet vlani v októbri. V rámci reorganizácie sa do samostatných firiem oddelili niektoré projekty ako autá s automatickým riadením a aktivity v oblasti predĺženia ľudského života. Alphabet sa stala materskou firmou všetkých týchto menších spoločností. Dcérskou firmou je aj spoločnosť Google prevádzkujúca rovnomenný internetový vyhľadávač.

Akcie v holdingovej spoločnosti stúpli v pondelok o 1,2 percenta. V predĺženom obchodovaní spevnili až o viac ako deväť percent a prekonali hranicu 800 dolárov za kus. Úhrnná hodnota akcií dosiahla po zverejnení kvartálnych výsledkov zhruba 554 miliárd dolárov. Alphabet tak na určitý zosadil z pozície najhodnotnejšie spoločnosti v Spojených štátoch amerického výrobcu elektroniky Apple. Jeho hodnota predstavovala približne 534 miliárd dolárov, napísala agentúra Reuters.

Akcie Applu klesli minulý týždeň po tom, keď výrobca telefónov iPhone predpovedal prvý pokles štvrťročného príjmu po 13 rokoch, ktorý by mal nastať v prebiehajúcom štvrťroku. Výsledky Apple pritom boli rekordné, štvrťročné tržby za obdobie október – december dosiahli výšku 75,9 miliardy dolárov a čistý zisk 18,4 miliardy dolárov.