Grécko by malo lepšie identifikovať a registrovať migrantov

ČTK | 02.02.2016 17:20
Grécko, pobrežná stráž Foto: ,
Grécka pobrežná stráž sleduje vylodenie migrantov na malej pláži. Pašerák ignoroval svetlomety, krik a varovné výstrely do vzduchu pobrežnej stráže.
Grécko by malo výrazne zlepšiť spôsob, akým identifikuje a registruje migrantov na svojom území. Po celej dĺžke svojej námornej hranice s Tureckom by mali Atény nasadiť lode, helikoptéry a tiež dostatočný počet hliadok priamo na ostrovoch, kam stále prichádzajú stovky utečencov.

Plynie to z odporúčaní, ktoré krajinám EÚ predložila Európska komisia. Tá nedávno prijala správu, ktorá zistila vážne nedostatky Grécka pri chránení vonkajšej hranice Schengenského priestoru.

Takzvané Schengenské hodnotenie vypracovali na základe vopred neohlásených kontrol na gréckych ostrovoch v novembri 2015. Komisia správu prijala po tom, čo jej znenie prerokovali zástupcovia krajín Sshengenského priestoru voľného pohybu.

Atény s vyznením dokumentu nesúhlasia a grécki činitelia v médiách uvádzajú, že od konca minulého roka sa už situácia výrazne zlepšila.

Len čo budú s navrhnutou sériou odporúčaní súhlasiť členské krajiny EÚ, bude mať Grécko tri mesiace na to, aby ich uviedlo do praxe.

„Odporúčania si vyžadujú okamžitý návrat tých nelegálnych migrantov, ktorí nepožiadali o azyl a nemajú nárok na medzinárodnú ochranu,“ povedal novinárom podpredseda komisie Valdis Dombrovskis.

Grécko tiež bude musieť zabezpečiť dostatočný počet personálu i technického vybavenia. okrem iného aj zariadenia na snímanie odtlačkov prstov, aby mohli identifikovať migrantov a efektívne porovnávať ich údaje s európskymi i národnými databázami. Zlepšiť sa má napokon celé vybavenie a infraštruktúra gréckych prijímacích centier a hraničných priechodov.

V prípade, že Grécko nebude reagovať dostatočne, bude môcť Európska komisia štátom EÚ navrhnúť, aby v súlade s článkom 26 Schengenského hraničného kódexu čiastočne či úplne obnovili hraničné kontroly s predĺžením nanajvýš na dva roky. To by mohlo znamenať aj obnovu kontrol na všetkých hraniciach členských krajín s Gréckom a prakticky – hoci len dočasný – koniec tejto krajiny v schengenskom priestore.

Niektoré štáty únie, vrátane Nemecka, už kontroly na vnútorných hraniciach kvôli migračnej vlne spustili podľa iného článku schengenského kódexu. Od polovice mája ich už podľa týchto pravidiel nebudú môcť. Aj táto situácia je podľa diplomatov jedným z dôvodov, prečo komisia zvolila voči Grécku momentálny postup.

Migranti na severe Grécka blokujú jednu z hlavných ciest

Stovky migrantov, ktorí uviazli v severnom Grécku potom, čo im zamietli priechod do Macedónska, zablokovali na protest hlavnú cestu vedúcu k hranici. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na očitých svedkov, požadujú utečenci voľný priechod cez grécko-macedónsku hranicu.

Macedónske úrady púšťajú v posledných dňoch do krajiny iba tých utečencov, ktorí spĺňajú podmienky pre udelenie azylu. Ide o ľudí utekajúcich pred násilím a prenasledovaním z vojnových zón, teda Sýrčanov, Iračanov a Afgancov. Občanov ostatných krajín, predovšetkým severoafrických, označujú za ekonomických migrantov.

Na gréckej strane hranice sa tak začali hromadiť tisíce migrantov, z ktorých niektorí sa vracajú do táborov pri meste Solún alebo Atény. Mnohí však vyčkávajú v nádeji, že sa im nakoniec hraničnú čiaru podarí prekročiť.