Cameron: Dohoda s EÚ nie je dokonalá, no postavenie Británie zosilnie

ČTK | 03.02.2016 17:51
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron vyhlásil, že Britom sa prinavrátia právomoci v mnohých oblastiach, avšak nebude to dokonalé.
Premiér David Cameron pred britskými poslancami pripustil, že jeho chystaná dohoda s Európskou úniou nie je dokonalá a že ani únia po prerokovaných reformách nebude dokonalá.

Pri vystúpení v Dolnej komore podľa spravodajskej stanice BBC vyjadril presvedčenie, že postavenie Británie v EÚ bude vďaka tejto dohode silnejšie a lepšie.

Šéf konzervatívneho kabinetu vyzval všetkých poslancov, aby sa zapojili do spoločného boja za presadenie reforiem, ktoré Británii umožnia zostať v reformovanej EÚ.

„Ak chcete skoncovať s dávaním (únii) bez dostávania (od únie), ak chcete vyviesť Veľkú Britániu zo stále integrovanejšej únie, ak chcete spravodlivosť medzi členmi a nečlenmi eurozóny a ak chcete konkurencieschop­nejšiu Európu, tak bojujme spoločne,“ vyhlásil Cameron.

V narážke na plánovaný samit únie 18. a 19. februára v Bruseli, na ktorom sa má dohoda o požiadavkách Londýna uzavrieť, premiér povedal, že rozhodujúci okamih sa blíži. „Ohľadom našich štyroch reformných požiadaviek sme veľa pokročili. Zostáva však ešte veľa práce a bude potrebné preukázať odhodlanosť a trpezlivosť,“ zdôraznil premiér.

Cameron verí, že – vďaka presadeniu jeho požiadaviek u európskych partnerov – vyhrajú v očakávanom britskom referende o členstve krajiny v únii prívrženci za zotrvanie v EÚ, ako si sám premiér želá.

So zrušením členstva v Británii nesúhlasia len niektoré opozičné sily a silné euroskeptické krídlo Cameronovej Konzervatívnej strany. Predseda vlády sa už skôr vyjadril, že referendum by sa malo konať v dohľadnej dobe po prípadnej dohode na samite. O termíne zatiaľ odmietol diskutovať, no podľa agentúry AFP by sa referendum mohlo konať 23. júna.

Londýnsky starosta Boris Johnson patrí k vplyvným osobnostiam vládnych konzervatívcov. Podľa BBC by v referende mohol podporiť zástancov Brexitu. Ako poslanec uviedol, že aby Británia získala dobrú dohodu, musí sa ešte veľa urobiť. Počas diskusie sa premiéra Camerona pýtal, či dohoda obnoví zvrchovanosť Británie a či obmedzí regulácie únie. Cameron ho uistil, že Britom sa prinavrátia právomoci v „mnohých oblastiach“, avšak pripustil, že dokonalé to nebude.

Denník The Daily Mail návrh dohody označil za „veľký klam“. Nedostatok prostriedkov k obmedzeniu migrácie podľa denníka spôsobí „rok chaosu v sociálnych dávkach“. Denník na prvej strane dnešného vydania konštatoval: „Mail obdivuje Davida Camerona, ale musíme povedať, že jeho schopnosť sebaklamu vyráža dych.“

Bulvárny denník The Sun návrh únie označil za „podvod“, „frašku“, a dokonca „dymiacu hromadu hnoja“. „Brusel s nami, nie prvýkrát, rokoval s opovrhnutím,“ komentoval The Sun doterajší výsledok Cameronovho snaženia dosiahnuť reformy vzťahov Británie s EÚ.

„Mali to byť radikálne reformované vzťahy s efektívnejšou a zodpovednejšou EÚ. Namiesto toho to vyzerá, akoby sa pán Cameron uspokojil s čímkoľvek, čo nereformovaná únia chce Británii v tomto klube ponúknuť,“ myslí si denník The Times.