Grécko ochromil štrajk, desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc

ČTK | 04.02.2016 08:13, aktualizované: 
Grécko, štrajk Foto: ,
Aténčania demonštrovali počas národného 24-hodinového štrajku.
Grécko vo štvrtok ochromil 24-hodinový štrajk na protest proti chystanej reforme v oblasti sociálneho zabezpečenia, ktorú požadujú medzinárodní veritelia. Pri protestoch v centre Atén vypukli strety medzi políciou a mladými demonštrantami, ktorí hádzali zápalné bomby a kamene. Policajti proti nim použili použili slzný plyn, uviedla agentúra Reuters. Zatiaľ sa nikto nezranil a nikoho nezadržali.

Kvôli štrajku zrušili vnútroštátne lety, zastavili sa aj trajekty a verejná doprava, uzavreli školy, súdy aj lekárne a v nemocniciach zostal len nevyhnutný personál pre núdzové prípady, opísala agentúra AP.

Pochodu v centre Atén sa zúčastnilo asi 20-tisíc stúpencov odborov, ďalších 10-tisíc osôb vrátane asi troch tisícok právnikov sa zúčastnilo iných demonštrácií. Do ulíc vyšiel široký okruh ľudí – od lekárov cez umelcov až po majiteľov pohrebných ústavov. „Keď nebudeme reagovať, tak nás úplne zničia,“ citovala agentúra AP majiteľa jedného z pohrebných ústavov. Demonštranti majú v pláne pochodovať k budove gréckeho parlamentu, na bezpečnosť dohliadajú desiatky policajtov.

Väčšinu Grékov teraz zjednocuje odpor k reforme, ktorá sa má dotknúť aktívneho obyvateľstva, ktoré si má priplácať na sociálne poistenie a pritom očakávať nižšie penzie. Demonštrácie boli v pláne aj v Solúne a v ďalších gréckych mestách.

Kroky vlády, konkrétne snaha podstatne znížiť dotácie do poľnohospodárstva, znepokojujú aj farmárov. Poľnohospodári tvoria tradične voličskú základňu opozičnej konzervatívnej Novej demokracie. Členovia ľavicovej vlády sa nechali počuť, že farmári všeobecne dotácie skôr zneužívajú na úkor ostatnej spoločnosti.

„Nemôžeme žiť, nemôžeme prežiť s tým, čo po nás vláda žiada,“ uviedol jeden z farmárov, ktorý spolu so stovkami ďalších v posledných dvoch týždňoch na protest proti politike Tsiprasovej vlády blokoval cesty.