V spore o Biľakovu bustu čaká sudca na ďalšie posudky

Štefan Rimaj, Pravda | 04.02.2016 12:00
Ľuboš Lorenz, Peter Kalmus Foto: ,
Výtvarníci Ľuboš Lorenz (vľavo) a Peter Kalmus na súde vo Svidníku.
Mali by sa bývalému komunistickému pohlavárovi Vasilovi Biľakovi stavať busty? A keď už takúto jednu v Krajnej Bystrej postavili, mala tam nepoškodená zostať? Alebo je právo na strane dvojice aktivistov, ktorá ju na protest proti velebeniu predstaviteľov komunistickej strany pomaľovala červenou farbou?

Odpovede na tieto otázky včera hľadal, a zatiaľ nenašiel, Okresný súd vo Svidníku. Prípad, ktorý má na stole, sa stal pred rokom.

Krajná Bystrá v okrese Svidník je rodnou obcou Vasila Biľaka. Vlani vo februári mu tam predstavitelia komunistickej strany dali postaviť bustu. Tú už o niekoľko hodín na to natrela červenou farbou doplnenou o nápis „sviňa“ dvojica výtvarníkov Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz. Mali sa tým dopustiť trestného činu poškodzovania cudzej veci a krajská rada KSS od nich vymáha odškodné vo výške 3 500 eur.

Výtvarníci tvrdia, že nič nespáchali, cítia sa byť nevinní a svojím konaním len chceli zamedziť propagácii osôb, ktoré boli v organizáciách potláčajúcich právo a slobodu osôb. Spis bol pridelený samosudcovi Štefanovi Bujňákovi, ten ho zatiaľ nechal otvorený. Pojednávaciu miestnosť včera zaplnili občianski aktivisti podporujúci počin dvojice výtvarníkov, ale aj ľudia z rodnej obce Biľaka a tiež podporovatelia komunistickej strany. Ešte pred pojednávaním, ale aj počas neho vládli na oboch stranách vášne a situáciu musel upokojovať samosudca.

Z pomaľovaného podstavca pamätníka Vasiľa... Foto: SITA, VIKTOR ZAMBORSKÝ
Krajná Bystrá, busta Vasiľa Biľaka Z pomaľovaného podstavca pamätníka Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej zmizla busta vlani v marci.

Jeden z obvinených Kalmus označil bývalý režim a vedúcu stranu v ňom za zločineckú organizáciu. „Neurobili sme nič iné, len sme chceli zabrániť páchaniu zločinu, za ktorý propagáciu ľudí, ktorých činy prispeli k tomu, že u nás boli v časoch zločineckého režimu ľudia vraždení, zatváraní a perzekvovaní, považujeme,“ zdôraznil. Poukázal aj na to, že perzekvovaný bol aj on sám, a to z dôvodu, že jeho otec mal nemecké korene. On sám bol za to vypočúvaný príslušníkmi ŠtB a bola obmedzovaná jeho sloboda.

„Urobili sme to aj preto, lebo ak by tam pamätník zostal, bol by to precedens a podobných pamätníkov by mohlo na Slovensku pribúdať,“ zdôraznil Kalmus. Postavenie busty tiež vníma ako rehabilitáciu Vasila Biľaka. Ak by situáciu mohol vrátiť späť, urobil by to znova. Aj Lorenz sa považuje za nevinného a pamätník pomaľoval podľa vlastných slov v nutnej obrane. Svoj čin neľutuje.

Helena Polanská, predsedníčka Krajskej rady KSS v Prešove, zdôraznila, že busta s betónovým podstavcom bola umeleckým dielom a chceli ňou iba vyjadriť Biľakovi vďaku ako rodákovi za pomoc regiónu východného Slovenska. „Vasil Biľak má podiel na výstavbe východného Slovenska, pričinil sa o rozvoj mnohých miest a obcí. Týždeň po pomaľovaní busty ju niekto ukradol. Poškodený zostal aj podstavec,“ vysvetlila Polanská. Komunistická strana žiada od dvojice výtvarníkov náhradu škody vo výške 3 500 eur.

Právnik Jozef Vozár na otázku, čo si o spôsobe vyjadrenia názoru dvojice umelcov myslí, povedal, že v prvom rade si treba položiť otázku, či by vôbec takáto busta mala byť súčasťou verejného priestranstva. „Naša legislatíva odsudzuje propagáciu tak fašistického, ako aj komunistického režimu. Konanie výtvarníkov vnímam ako ich vyjadrenie protestu, ale dosť vyhraneným spôsobom,“ zdôraznil Vozár.

Samosudca Bujňák zatiaľ o vine či nevine dvojice umelcov nerozhodol. Malo by sa tak stať po ďalšom dokazovaní. Zúčastniť by sa mal na ňom aj znalec, ktorý ohodnotil škodu na pamätníku. Súdu by mal byť predložený aj posudok zo Slovenskej akadémie vied o tom, či komunistická strana bola, alebo nebola zločineckou organizáciou. Ďalšie pojednávanie vytýčil samosudca na 14. marca.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ