Austrálske kostoly ponúkli pomoc vyhosteným utečencom

ČTK | 04.02.2016 13:04
Austrália, protest, Nauru, utečenci, migranti,... Foto: ,
Ministerka Margaret Mayman počas protestu pred úradom austrálskeho imigračného úradu v Sydney, Austrália.
Austrálske kostoly ponúkli, že poskytnú útočisko žiadateľom o azyl, ktorým hrozí výpoveď do detenčného centra na ostrove Nauru v Tichom oceáne.

Predstavitelia cirkvi tak reagovali na stredajšie rozhodnutie austrálskeho Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil, že vládna politika – umožňujúca držanie migrantov v zariadeniach mimo austrálskeho územia – je v súlade s ústavou.

Austrália v rámci svojej prísnej azylovej politiky znemožňuje utečencom, ktorí doplávajú k austrálskym brehom, usadiť sa v krajine a posiela ich do táborov v ostrovných štátoch Nauru a Papua-Nová Guinea. Austrálska vláda vyhlasuje, že týmto spôsobom bojuje s nelegálnou migráciou. Kritici poukazujú na zlé životné podmienky v utečeneckých táboroch.

Po stredajšom rozhodnutí Najvyššieho súdu hrozí vyhostenie z austrálskej pevniny viac ako 260 žiadateľom o azyl, z ktorých väčšinu previezli z Nauru na pevninu kvôli lekárskemu ošetreniu. Je medzi nimi až 80 detí, z ktorých 37 sa narodilo v Austrálii. Podľa austrálskych zákonov vzniká nárok na občianstvo všetkým deťom, ktoré sa narodili cudzincom v Austrálii. Nárok vzniká ale až po dovŕšením desiateho roku života, pričom väčšinu života musia prežiť na austrálskom území.

Stredajšie rozhodnutie Najvyššieho súdu vyvolalo v Austrálii protestné akcie a kriticky na to reagovala aj Organizácia spojených národov. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva varoval Austráliu, že by týmto krokom mohla porušiť svoje záväzky, ktoré prijala podpisom Dohovoru o právach dieťaťa. Medzi migrantmi, ktorí majú byť deportovaní, je aj 12 žien a najmenej jedno dieťa, ktoré vyhlasujú, že v tábore na Nauru sa stali obeťami sexuálneho zneužívania alebo obťažovania.

Na demonštrácii proti vyhosteniu migrantov sa v Sydney zišli stovky Austrálčanov a protestné akcie sú podľa agentúry Reuters plánujú aj v ďalších mestách.

Niektoré kostoly oznámili, že poskytnú utečencom pomoc. „Toto rozhodnutie je vo svojej podstate proti našej viere a naše cirkevné komunity cíti povinnosť konať, hoci nám za to hrozia individuálne tresty,“ uviedol vo vyhlásení dekan anglikánskej cirkvi v meste Brisbane Peter Catt. „Kostoly v priebehu dejín poskytovali útočisko tým, ktorí hľadali úkryt pred brutalitou a útlakom,“ dodal.

Pomoc migrantom, ktorým hrozí vypovedanie, ponúklo podľa spravodajského serveru BBC desať kostolov, vrátane katedrály v Brisbane.

Ian Rintoul z austrálskej organizácie na pomoc utečencom Refugee Action Coalition gesto cirkevných predstaviteľov privítal. Uviedol však, že ide prevažne o symbolický krok. Možnosť chodiť do kostolov má zhruba asi 30 žiadateľov o azyl, ktorým hrozí deportácia. Ostatní sa nachádzajú v detenčných centrách na rôznych miestach Austrálie.