Konšpiračné teórie, aj Zemanove, majú chrániť dušu, tvrdí libanonský denník

ČTK | 04.02.2016 13:14
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
O konšpiračných teóriách používaných na vysvetlenie krízovej ​​situácie píše vo štvrtok libanonský denník L'Orient-Le Jour v článku, ktorý ako príklad uvádza výroky českého prezidenta. Ako to, že sa názor na súčasnú imigračnú krízu duchovného vodcu pápeža Františka javí racionálnejšie ako sprisahanecké teórie jednotlivcov, ako je Miloš Zeman, pýta sa autor článku.

Poukazuje na Zemanove slová, podľa ktorých Európa nemôže z kultúrnych dôvodov prijať moslimských prisťahovalcov a podľa ktorých je invázia utečencov sprisahaním, za ktorým stojí egyptské Moslimské bratstvo.

Denník pripomína, že Zeman to vyhlásil v tom istom čase, keď pápež František o utečencoch hovoril ako o nositeľoch kultúr a skúseností, ktorá si zaslúži pozornosť. Ide o obnovenie známeho sporu medzi veriacimi a neveriacimi, medzi volaním po bratstve a sprisahaním, píše denník.

Autor článku sa odvoláva na profesora Emmanuela Taieba, ktorý sa zaoberá konšpiračnými teóriami a považuje ich za „politiku slabých“. Konšpirácia sa nejaví ako bláznivá teória, je predmetom politickej diskusie na plný úväzok a je využiteľná podľa ideológie.

Rovnako tak francúzsky sociológ a historik Pierre-André Taguieff hovorí, že iracionálny proces sa dáva do pohybu „v krízových chvíľach vyvolávajúcich bezmocnosť a sociálne otrasy, keď sa Zlo zamieňa s Dobrom a správne s chybným“.

Taieb vysvetľuje, že ak sa spoločnosť ocitne pred racionálne ťažko stráviteľnou udalosťou, všetci sa ponáhľajú s vlastným vysvetlením. V snahe zastaviť príliv týchto nepravdepodobných teórií sa ozvú výzvy ku skepse a kritickému uvažovaniu, ktoré vo svojej krajnej podobe vyvracia oficiálna verzia udalostí – takže Usáma bin Ládin je stále nažive, vodcu Islamského štátu Bagdádího vycvičila americká CIA na to, aby vyvolal krviprelievanie na Blízkom východe, pri útokoch spáchaných v septembri 2001 v USA boli uchránení Židia, keďže boli včas varovaní.

Konšpiračné teórie nie sú popretím reality, ale pokusom uchopiť skutočnosť v celej jej zložitosti, kúzlom, ktoré ponúka nevyčerpateľný arzenál príčin a snaží sa spraviť v našich zmätených dušiach poriadok.

Už francúzsky antropológ Claude Lévi-Strauss učil, že patologické a normálne myslenia nestoja proti sebe, ale navzájom sa dopĺňajú. Normálne mysliaci človek hladujúci po poznaní sveta, avšak nenachádzajúci na to potrebné postupy, sa vždy pýta po zmysle vecí, ktorý však nenachádza.

Vysvetlenie nie je obsiahnuté ani v patologickom spôsobe myslenia. Človek, rozpoltený medzi týmito dvoma možnosťami, sa tak obracia k mágii a v nej hľadá nový systém, do ktorého bude môcť dosadiť fakty, ktoré si doteraz odporovali, napísal Lévi-Strauss v Štrukturálnej antropológii.

Inými slovami sme iba chudákmi žobrajúcimi o vysvetlenia. A pretože nám ich oficiálna kultúra nie je schopná poskytnúť, uchyľujeme sa k nezmyselným a detinským vysvetleniam, ktoré umožňujú veci pochopiť a prijať. Čím sú vysvetlenie bláznivejšie, tým sme spokojnejší.

Východiskom konšpiračných teórií je mágia schopná držať nás mentálne pohromade. Nie je charakteristická pre žiadnu skupinu ľudí alebo národ, je len pragmatickou odpoveďou na krízovú situáciu. Zhrnuté, je to Harry Potter, ktorý nás uchráni zmätku v duši, napísal L'Orient-Le Jour.