Petržalská výstava o železnej opone aj metre, ktoré nepostavili

Viera Hebertová, Pravda.sk | 06.02.2016 10:00
„Väčšina obyvateľov Petržalky ani po začatí výstavby sídliska neverila, že štát zrovná dedinu so zemou,“ znie úvodná veda štvrtého cyklu jedinečných výstav Taká bola Petržalka. Tentoraz ju venovali rokom 1973 – 1989.
zväčšiť Stará Petržalka pred zbúraním v polovici 70.... Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
stara petrzalka pred zburanim v polovivi 70.rokov Stará Petržalka pred zbúraním v polovici 70. rokov.

Výstava mapuje zánik pôvodnej Petržalky a vznik najväčšieho sídliska na Slovensku. Na jedinečných fotografiách zachytáva ulice starej Petržalky aj legendárne krčmy pred zbúraním. Autori konštatujú, že zrúcanie starej Petržalky nenávratne narušilo urbanistický vzhľad a komunitné pomery mestskej časti. Návštevníci zistia aj to, kde skončili Staropetržalčania a kto býval v dome, ktorý zbúrali ako posledný.

Uvidia, ako postupne vznikalo moderné sídlisko a že už územný plán zo 60. rokov navrhoval v Bratislave postupne vybudovať cez Dunaj päť mostov. Mladšie ročníky si môžu vyskúšať, či poznajú aj ich pôvodné názvy.

Stará Petržalka ustúpila novému sídlisku. Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
petrzalka Stará Petržalka ustúpila novému sídlisku.
Výstavba v plnom prúde. Návštevníci výstavy sa... Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
petrzalka Výstavba v plnom prúde. Návštevníci výstavy sa okrem iného dozvedia aj to, že celé sídlisko je z dôvodu vysokej hladiny spodnej vody postavené na betónových pilótach.
Fotodokumentácia z výstavby a otvorenia... Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
petrzalka Fotodokumentácia z výstavby a otvorenia Prístavného mosta.

Návštevníci sa dozvedia viac aj o tom, čo sa, naopak, nikdy vybudovať nepodarilo – metro.

Základný kameň bratislavskej rýchlodráhy z roku... Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
petrzalka Základný kameň bratislavskej rýchlodráhy z roku 1988.

Pamätníci sa prostredníctvom archívnych fotografií presunú do čias života na hranici železnej opony. Petržalku ako prihraničnú obec dodnes pripomína Námestie hraničiarov.

Súčasťou nového sídliska však neboli iba paneláky a počtom umeleckých diel Petržalka ani zďaleka nezaostáva za inými mestskými časťami. Legendárne sa stali okrem iného aj veľkorozmerné maľby na fasádach.

Rozvíjala sa aj priemyselná zóna – gumárenský závod Matador či strojársky podnik Závody ťažkého strojárstva. Autori výstavy upozornili na to, že oba podniky okrem zamestnania ponúkali aj zaujímavé sociálne programy a v neposlednom rade podporovali šport.

Na výstave nechýbajú ani miesta, kde nielen Petržalčania radi trávili voľný čas a samozrejme spomienka na slávnych rodákov.

Autori si dali naozaj záležať a na výstave... Foto: Reprofoto z výstavy Taká bola Petržalka 1973 – 1989
petrzalka Autori si dali naozaj záležať a na výstave uvidíte veľa zaujímavého, napríklad aj túto dobovú karikatúru.

V poradí štvrtú výstavu z cyklu Taká bola Petržalka pripravila Miestna knižnica Petržalka a Katedra etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pod vedením Ľuboša Kačírka a mestská časť Petržalka.

Výstavu si môžete pozrieť do 15. apríla v pobočke knižnice na Prokofievovej ulici. Organizátori pripravili aj bohatý sprievodný program, vrátane komentovaných prehliadok a prednášok.

Projekt, ktorý mapuje dejiny Petržalky, vznikol v roku 2012 a od prvej výstavy sa teší veľkej obľube medzi všetkými vekovými kategóriami. Prvá priblížila vznik obce do roku 1918, druhá od konca prvej svetovej vojny do roku 1946 a tretia mapovala obdobie rokov 1946 – 1973.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ