Erdogan vraj márne telefonuje Putinovi, Kremeľ nereaguje

ČTK | 06.02.2016 12:59
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa márne snaží telefonicky kontaktovať šéfa Kremľa Vladimira Putina, na žiadosť Ankary Moskva nereaguje. Napísala to turecká agentúra AA s odvolaním sa na slová Erdoganovho hovorcu. Turecký prezident chce vraj s Putinom prerokovať situáciu po incidente z konca januára, keď ruské lietadlo údajne znova narušilo turecký vzdušný priestor.

„Znovu to ukazuje, aké neúprimné sú tvrdenia Moskvy, že Turecko jedná len s partnermi NATO a nie s Ruskom. Putin sa vyhýba kontaktu s Erdoganom a zároveň tvrdí, že s Moskvou nikto nejde,“ poznamenal hovorca.

Vzťahy medzi Ankarou a Moskvou sa citeľne zhoršili, keď na konci minulého novembra turecká armáda zostrelila nad turecko-sýrskou hranicou ruský bombardér. Ankara Moskvu obvinila z narušenia tureckého vzdušného priestoru, čo Moskva poprela.

Minulý týždeň Ankara znovu obvinila Rusko, že jeho lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor. Moskva reagovala vyhlásením, že ide o tureckú propagandu. V stredu navyše Turecko odmietlo povoliť prelet nad svojím územím ruskému prieskumnému lietadlu, čo je podľa ruského vyhlásenia „nebezpečný precedens“.