Na Volkswagen podal žalobu už štvrtý americký štát

ČTK | 06.02.2016 14:01
Americký štát New Jersey zažaloval nemeckú automobilku Volkswagen aj jej luxusné divízie Audi a Porsche pre škandál s falšovaním testov emisií. Stal sa tak už štvrtým štátom USA, ktorý v súvislosti s týmto škandálom podnikol právne kroky.

Generálny prokurátor New Jersey John Hoffman obvinil Volkswagen zo zavádzania spotrebiteľov a z porušovania zákonov o čistote ovzdušia. Žaloba požaduje, aby automobilka okrem pokút za údajné porušovanie zákonov zaplatila tiež odškodné zákazníkom, napísala agentúra Reuters.

„V uplynulom desaťročí sa Volkswagen angažoval v jednom z najväčších podvodov v histórii automobilového priemyslu,“ tvrdí žaloba. „Vyvinul a distribuoval sofistikovaný softvér, aby sa vyhol emisným predpisom, klamal regulátora o skutočnom environmentálnom vplyve svojich vozidiel a klamal spotrebiteľa o výrobkoch, ktoré propagoval ako údajne šetrné k životnému prostrediu,“ dodáva.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že vo vozidlách s naftovými motormi používal softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií inštaloval do miliónov áut po celom svete. Začiatkom tohto roka podalo americké ministerstvo spravodlivosti na Volkswagen civilnú žalobu pre tieto emisie.