Fico: Matovič klame, ak tvrdí, že si odstúpenie od zmluvy nepamätá

SITA | 06.02.2016 14:28
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
Líder OĽaNO Igor Matovič podľa premiéra Fica klamal pri svojej reakcii na obvinenia v dvoch zásadných otázkach. A to v tom, že povedal, že si nepamätá, či odstúpil od zmluvy s Pavlom Vandákom a aj v tom, že nedostal zvyšný milión korún z prevodu svojho podniku regionPRESS. Robert Fico to povedal na sobotňajšej tlačovej besede v Košiciach, kde novinárom predložil tri doklady, ktoré to majú dokazovať.

Premiér predložil žiadosť o doručenie účtovných záznamov zaslanú Igorom Matovičom Pavlovi Vandákovi 1. augusta 2008, v ktorom Matovič oznamuje, že momentom doručenia záznamov odstupuje od zmluvy o predaji podniku. Zároveň predložil aj úradný záznam Daňového úradu v Trnave, v ktorom sa uvádza, že 10. augusta 2008 Igor Matovič telefonicky oznámil, že odstúpil od zmluvy o predaji podniku. „Pán Matovič klamal, keď povedal, že si nepamätá, či odstúpil od zmluvy v hodnote 122 miliónov korún. Ak by totiž v piatok potvrdil, že od zmluvy odstúpil, tak by potvrdil fiktívnosť celého predaja a celý ten podvod, pretože na čo by to inak celé robil,“ uviedol Fico.

Premiér ako tretí predložil výdavkový doklad, podľa ktorého Pavel Vandák 17. augusta 2008 vyplatil Igorovi Matovičovi 348-tisíc korún ako úhradu prvej časti druhej splátky kúpnej ceny. Ako uviedol Fico, spochybňuje to Matovičove slová o tom, že milión z celej transakcie, ktorý mal dostať v hotovosti, vyplatený nebol a že mu ten milión ani nechýba. „Doklad potvrdzuje to, že aj ten milión si nechal vyplatiť a klamal v tom, že tvrdil, že ten milión sa nerealizoval. Realizoval sa minimálne v tejto výške. Verím, že existujú aj ďalšie dôkazy, že to bola plná suma,“ dodal Fico.

Na ohradenie sa lídra OľaNO, prečo premiér informácie zverejňuje až teraz, hoci o podozrení hovorila už poslankyňa Renáta Zmajkovičová v roku 2010, Fico reagoval, že o tom síce vedeli, ale nemali dôkazy. Tie získali až teraz. Ani v sobotu Fico nezverejnil, odkiaľ doklady má. Reagoval, že v prvom rade je teraz dôležitý verejný záujem a pôvod dokladov vysvetlí neskôr. „Poďme sa sústrediť na obsah a potom sa dozviete, odkiaľ je pôvod. Dôležité je, že nikto pravosť týchto dokladov nepoprel,“ uviedol premiér. Na otázku, či v tejto súvislosti podá trestné oznámenie, povedal, že sa tak urobiť nechystá. Podľa neho ide o verejnú diskusiu v rámci kampane a nechce niekoho kriminalizovať. Poznamenal, že orgány činné v trestnom konaní môžu konať aj samostatne. Doklady im je na vyžiadanie Fico pripravený poskytnúť. Dôležité podľa neho je aj to, že sám Matovič doteraz predložené doklady nespochybnil.

Fico tiež reagoval na Matovičove vyjadrenie, že mal všetky daňové veci v poriadku. Podľa predsedu vlády však boli lídrovi OĽaNO vystavené rôzne platobné výmery v sume približne 2,5 milióna korún, voči ktorým podával odvolania. Sumu vyše 2,15 milióna korún mu odpustili až 7.októbra 2010, kedy bol ako poslanec súčasťou vlády Ivety Radičovej. Rovnaká vláda mala 27. júla 2011 vynulovať aj dodatočne vyrúbenú daň vyše 360-tisíc korún. „Opodstatnene si kladieme otázku, čo bolo motívom vstupu Igora Matoviča do politiky. Jednoducho vedel, že musí čistiť firmy a potom išiel do politiky s tým, že si to nejako vybaví a nakoniec si to aj vybavil ako člen koalície v rokoch 2010 až 2011,“ povedal Fico.

Predseda vlády SR v piatok obvinil predseda OĽaNO Igora Matoviča, že v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo firmy za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu. Matovič podľa predsedu vlády 14. augusta 2008, deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu, predal svoju firmu bielemu koňovi, Pavlovi Vandákovi, za 122 miliónov korún. V ten istý deň mala byť suma vo výške 121 milión korún vyplatená z firemného účtu na súkromný účet Igora Matoviča, zvyšný milión mal dostať v hotovosti. Predseda OĽaNO Igor Matovič všetky obvinenia premiéra odmietol, tvrdenia označil za lož a predsedu vlády za klamára. Matovič dôrazne vylúčil, že by krátil dane alebo pri podnikaní inak podvádzal.