Na zakázanej demonštrácii v Calais zadržala polícia desať ľudí

ČTK | 06.02.2016 16:03
Aj napriek zákazu francúzskych úradov sa v sobotu v Calais zišlo na 150 demonštrantov proti údajnej islamizácii Európy, časť z nich sa potom stretla s políciou. Informovala o tom agentúra AFP. Polícia zadržala asi desať ľudí.

Demonštranti, ktorých na miesto zvolala francúzska obdoba nemeckého protiislamského hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), sa zišli pri miestnej stanici. Dav skandoval heslá ako „My sme tu doma“ či „Novinárskí kolaboranti“.

Polícia krátko popoludní vyzvala demonštrantov k rozchodu, následne došlo k niekoľkým potýčkam, pri ktorých podľa portálu metronews.fr nasadili aj slzný plyn. Policajti zadržali asi desať ľudí. Zakázaná demonštrácie v Calais je súčasťou sobotňajšej série obdobných protestov proti islamizácii, migrácii či Európskej únii, ktoré boli zvolané v mnohých európskych krajinách.

V Calais je situácia dlhodobo vyhrotená, lebo sa tu utáborilo niekoľko tisíc migrantov, ktorí sa snažia dostať cez Lamanšský prieliv do Británie. Teraz pri meste podľa ministerstva vnútra žije asi 3 800 migrantov.

V sobotu sa podľa AFP niekoľko utečencov pokúsilo zo Sangatte preplávať cez prieliv do Anglicka. Záchranári ich loď dostihli a z člna ich vytiahli. Na mori panujú nepriaznivé podmienky, vietor dosahuje rýchlosť až 140 kilometrov za hodinu. Podľa úradov to bol výnimočný pokus, ku ktorému dochádza dvakrát či trikrát za desať rokov.