Bratislava vyčlenila na občianske projekty 50-tisíc eur

SITA | 08.02.2016 12:17
Bratislava, Most SNP, hmla, počasie Foto: ,
Projekty, ktoré sa dostali do hlasovania, vzišli z občianskych podnetov, ktoré Bratislavčania posielali v minulom roku do Burzy nápadov. (Ilustračné foto)
Obyvatelia Bratislavy majú aj tento rok možnosť rozhodnúť, na aké projekty pôjde časť rozpočtu hlavného mesta. Na občianske projekty bratislavská radnica tento rok vyčlenila 50-tisíc eur. O tom, ktoré projekty samospráva v rámci Občianskeho rozpočtu uskutoční, môžu ľudia rozhodnúť do 29. februára.

V hlasovaní si môžu ľudia vybrať z 22 projektov, ktoré sú rozdelené do štyroch kategórií – Životné prostredie; Doprava, ulice, nábrežia a verejné priestranstvá; Školstvo, kultúra a šport a Sociálne veci, bezpečnosť a čistota.

Ľudia môžu v každej kategórii zahlasovať za jeden projekt, dovedna tak udelia štyri hlasy. Bratislavčania môžu hlasovať napríklad za vytvorenie komunitnej záhrady, za opravu pontónového mosta cez Chorvátske rameno v Petržalke či za príspevok pre mačací útulok. V ponuke je aj viacero projektov na opravu chodníkov či zriadenie vyhradených autobusových pruhov na Štefánikovej, Gagarinovej, Popradskej, Lamačskej ulici a na Patrónke.

Ľudia tiež môžu rozhodnúť aj o tom, či mesto zrevitalizuje Námestie Slobody alebo zrekonštruuje ihriská, či prispeje na vyčistenie budov od plagátov a letákov.

Hlasovanie radnica potom vyhodnotí a najúspešnejšie projekty zrealizuje. V každej kategórii uspeje ten projekt, ktorý získa najviac hlasov, radnica tak 50-tisíc eur rozdelí medzi štyri projekty. Vybrané projekty majú byť uskutočnené do konca roka. Hlasovací formulár ľudia nájdu na internetovej stránke Bratislavy a k dispozícii je aj vo Front Office na prízemí bratislavského magistrátu.

Projekty, ktoré sa dostali do hlasovania, vzišli z občianskych podnetov, ktoré Bratislavčania posielali v minulom roku do Burzy nápadov. Dovedna na bratislavský magistrát prišlo 62 podnetov. Doručené podnety posudzovala Rada pre Občiansky rozpočet zložená zo zástupcov mesta a verejnosti, ktorá odporučila na verejné hlasovanie 22 projektov.