Do Bruselu pôjde protestovať aj šéf košického U.S. Steelu

SITA | 08.02.2016 17:21
Protestu európskych priemyselníkov v Bruseli, ktorý je naplánovaný na 15. februára tohto roku, sa zúčastnia aj hutníci z košickej fabriky U.S. Steel.

Potvrdila to samotná spoločnosť, podľa ktorej by sa na protestnom pochode v Bruseli mala zúčastniť takmer stovka hutníkov z Košíc. „Pôjdu tam členovia manažmentu, predstavitelia odborárov a zamestnanci rôznych prevádzok, ktorí chcú vyjadriť svoj názor aj takýmto spôsobom,“ informoval hovorca košického U.S. Steelu Ján Bača s tým, že na pochode sa zúčastní aj prezident košickej fabriky Scott Buckiso.

Zástupcovia priemyselných firiem z Európskej únie chcú formou protestu podporiť férový obchod, rast a pracovné miesta v Európe. Tiež sa bude protestovať proti čínskemu dampingu na trhy Európskej únie a udeleniu statusu trhovej ekonomiky Číne. K protestu sa oficiálne pridalo aj Európske združenie oceliarov (EUROFER). Očakáva sa, že pochodu sa zúčastní vyše 5 000 ľudí, z nich by mala byť významná časť práve z oceliarskych fabrík z vyše 15 krajín únie. Organizáciu pochodu zastrešuje priemyselné združenie AEGIS Europe, ktoré združuje 30 priemyselných odvetví v Európe.

„Teším sa na to, že pomôžem všetkým v U. S. Steel Košice a oceliarskemu priemyslu komunikovať náš odkaz do Bruselu. V pondelok budeme v uliciach a nahlas budeme hovoriť o tom, čo poškodzuje priemysel, našich zamestnancov a našu budúcnosť,“ povedal prezident U.S. Steel Košice Scott Buckiso. Ako pokračoval, oceliari na proteste jednohlasne oznámia Bruselu, čo trápi priemysel. „Chceme rovnaké podmienky na podnikanie, aby sme ukázali, že vo férovej súťaži uspejeme. Musíme sa brániť voči záplave tovarov, ktoré sú v Európe predávané za neférové dumpingové ceny, “ dodal Buckiso.