Orbán chce Európu brániť severne od Grécka

Ivan Drábek, Pravda | 09.02.2016 09:05
Szydłová, Orbán Foto: ,
Premiéri Maďarska a Poľska Viktor Orbán a Beata Szydłová.
Európa je z južného smeru bezbranná, zhodli sa v v Budapešti premiéri Maďarska a Poľska. Viktor Orbán s Beatou Szydłovou sa vyslovili za posilnenie spolupráce visegrádskej štvorky, ktorá by mala na budúci pondelok na pražskom summite doladiť spoločný postoj k európskej migračnej kríze i k britským požiadavkám na reformy Európskej únie.

Dohodli sa aj na prepojení východných oblastí Maďarska a Poľska štvorprúdovou rýchlostnou cestnou komunikáciou, ktorá povedie na Slovensku cez Košice.

Maďarský premiér ocenil „stáročiami preverené historické spojenectvo“ medzi oboma krajinami. V deň, keď Benátska komisia začala preverovať, či Bruselom kritizované zmeny vo fungovaní poľského ústavného súdu nie sú v rozpore s právnymi štandardmi EÚ, Orbán Varšavu ubezpečil o podpore Budapešti proti každému pokusu uplatňovať proti nej „dvojaký meter“ a „neúctu“. Svoj prejav solidarity posilnil i mimoverbálnym gestom a na klopu saka si pripol odznak s prekríženými vlajkami Poľska a Maďarska. Szydłová, ktorej vláda podľa jej kritikov od príchodu k moci už štvrť roka kopíruje Orbánov postup pri ovládnutí súdnictva a verejnoprávnych médií, tiež nešetrila komplimentmi. Tromfla i tradičný prípitok oslavujúci odveký zväzok „bratrancov“ spoločne dvíhajúcich šabľu i pohárik (Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki) a o Maďaroch hovorila rovno ako o „bratoch“.

Srdečnosť pondeľnajších rozhovorov ostro kontrastovala s mrazivou atmosférou Orbánovej návštevy Varšavy spred roka. Vtedajšia poľská vláda, ale aj vtedy opozičná súčasná vládnuca strana Budapešti vyčítali jej príliš blízke vzťahy s Kremľom. Budapešť a Varšava aj dnes stoja v rámci Európskej únie na opačných póloch prístupu k Moskve. Kým Poľsko pre rolu Ruska v ukrajinskej kríze presadzuje sprísnenie sankcií, Maďarsko by rado dosiahlo ich uvoľnenie. A hoci Orbán sa tento mesiac znova chystá do Moskvy na stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom, na tlačovej konferencii sa Szydlová tejto témy ani raz nedotkla. Obaja sa radšej venovali utečeneckej kríze a snahám Londýna obmedziť sociálne dávky prisťahovalcom z iných krajín Európskej únie, kde medzi nimi i ďalšími dvoma krajinami visegrádskej skupiny, Slovenskom a Českom, vládne takmer absolútna zhoda.

Orbán i Szydłová varovali, že Európa je z juhu stále zraniteľná. Maďarský premiér zodpovednosť za to pripísal Grécku, ktoré podľa neho nie je schopné ubrániť kontinent pred nekontrolovaným prúdom migrantov, ale nepriamo aj nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a ďalším západoeurópskym štátnikom za to, že utečencom „otvorili dvere“. Riešenie vidí Orbán vo vybudovaní „novej obrannej línie“ severne od Grécka na macedónskych a bulharských hraniciach. Skopje, ktoré Budapešť už niekoľko mesiacov aktívne povzbudzuje na ďalšie opevnenie svojej južnej hranice, v pondelok oznámilo, že spúšťa práce na zdvojení oplotenia zo žiletkového drôtu, aby tak zabránilo prenikaniu ilegálnych migrantov z Grécka.

Na otázku, či Európska únia prijme iniciatívu visegrádskej skupiny na vybudovanie „novej obrannej línie“ proti migračnej vlne, Orbán odpovedal skepticky: „Keby to záviselo len od nás Stredoeurópanov, už dávno by sme tú oblasť uzavreli, ale, žiaľ, nezávisí to od nás,“ pripustil. Maďarský premiér súčasne znova kritizoval viacerých západoeurópskych lídrov, ktorí rovnako ako pred pol rokom stále vnímajú migráciu ako pozitívny jav. „To najhoršie ešte nemáme za sebou, lebo kým európski lídri neprídu na to, že ide o zlú vec, dovtedy migráciu nebude možné zastaviť,“ citovala Orbána agentúra MTI.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ