Štáty v únii si podľa Bruselu majú pomáhať pri dodávkach plynu

SITA | 09.02.2016 16:44
Krajiny Európskej únie by si mali pomáhať v prípade výpadkov dodávok plynu niektorým členom.

Z Bruselu by dokonca mali dostať návod, ako túto pomoc v prípade potreby realizovať. Píše o tom The Financial Times s odvolaním sa na návrhy Európskej komisie, ktoré majú byť formálne ohlásené už budúci týždeň. Ich výsledkom by bolo rozdelenie únie do niekoľkých zón, v rámci ktorých by mali byť krajiny v prípade výpadkov dodávok plynu pripravené si navzájom vypomáhať. Cieľom má byť najmä zvýšenie bezpečnosti dodávok.

Únia by tak na základe návrhu komisie, na ktorý sa odvoláva The Financial Times, mala byť rozdelená do deviatich zón. Krajiny v týchto zónach by boli povinné spolupracovať na plánoch ako budovať zásoby a infraštruktúru, ktorá by umožnila jednoduchší tok plynu v rámci daného regiónu. „Bezpečné dodávky v rámci Európskej únie nemôžu byť dostatočne zabezpečené samostatnými členskými štátmi a lepšie sa môžu dosiahnuť na úrovni celej únie,“ cituje denník z materiálu komisie.

Slovensko by sa podľa tohto návrhu malo dostať do „plynárenského“ regiónu s Nemeckom, Poľskom a Českou republikou. Ďalší región by tvorili Maďarsko, Rakúsko, Taliansko, Slovinsko a Chorvátsko. Bulharsko, Grécko a Rumunsko by mali tvoriť Balkánsky región. Fínsko by zase malo napríklad tvoriť spoločné núdzové plány s pobaltskými krajinami.

Komisia tak chce podľa denníka aj týmto spôsobom znížiť možnosť využívať dodávky plynu ako zbraň v geopolitickom boji. Toho sa zo strany Ruska obáva najmä Varšava, od ktorej môže Brusel pri zvyšovaní bezpečnosti dodávok energií očakávať významnú podporu. „Toto je presne to, čo Poliaci chceli. Bezpochyby totiž geopolitika vplýva na dodávky plynu v regióne oveľa viac ako trhové faktory, takže návrhy na zvýšenie bezpečnosti dodávok dávajú veľký zmysel,“ cituje The Financial Times nemenovaného bruselského diplomata z východnej Európy.