Poľský minister sa hnevá, Nemci urobili z Kaczyńského diktátora

ČTK | 09.02.2016 18:15
Nemecko, Kaczynski, Foto: ,
Alegorický voz s figúrkou zobrazujúcou Jaroslawa Kaczyńského.
Alegorický voz na pouličnej fašiangovej slávnosti v Düsseldorfe spôsobil nečakanú diplomatickú odozvu v Poľsku. Nadživotné spodobnenie šéfa poľskej vládnucej strany Jaroslawa Kaczyńského ako uniformovaného diktátora nahnevalo poľského ministra zahraničia. V rozhlasovom rozhovore to v utorok označil za prejav neúcty k Poliakom a túto záležitosť chce riešiť s Berlínom.

Ulicami západonemeckého mesta sa v pondelok medzi ďalšími satirickými pojazdnými výjavmi na politické témy pohyboval Kaczyński odetý do generálskej uniformy, ktorého ťažká vojenská topánka stála na hlave zbedačenej ženy označenej nápisom Poľsko.

Kým ďalšie diela karikujúce napríklad nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú či tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa zaobišli bez odozvy z oficiálnych miest, podoba predsedu konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) popudilo šéfa poľskej diplomacie Witolda Waszczykowského. „Možno to dokazuje vkus našich nemeckých priateľov,“ povedal minister v poľskom rozhlase s tým, že ide o neúctu k Poliakom a ich politikom. Varšava bude podľa ministra chcieť vedieť, „na čo sú také zábavky“.

Vzťahy Poľska s Nemeckom sa po novembrovom nástupe PiS k moci zhoršili. Niektorí nemeckí politici kritizovali nové zákony posilňujúce vplyv vlády na činnosť ústavného súdu alebo verejnoprávnych médií. Práve Kaczyński je poľskými médiami považovaný za hlavného hýbateľa týchto zmien, hoci nemá žiadnu vládnu funkciu.

Waszczykowski v rozhovore pripustil, že politická satira je tradičnou súčasťou nemeckých karnevalov a že nemieni z celej veci robiť diplomatický škandál. „Chceme k tomu pristúpiť vyvážene, aby sme neboli proti slobode prejavu,“ dodal.