O štvrť milióne z rozpočtu Nového Mesta rozhodnú občania

SITA | 10.02.2016 07:30
Obyvatelia bratislavskej mestskej časti Nové Mesto aj tento rok rozhodnú, kde pôjde časť peňazí z novomestského rozpočtu.

„V rámci participatívneho rozpočtu bratislavského Nového Mesta budú tento raz medzi projekty prerozdeľovať štvrť milióna eur. V prvej fáze sa o podporu uchádza osemnásť projektov a osem zadaní,“ uviedol hovorca mestskej časti Marek Tettinger.

O tom, ktoré projekty a zadania získajú peniaze z novomestského rozpočtu, rozhodnú v hlasovaní obyvatelia mestskej časti Bratislava – Nové Mesto. „Tento rok Novomešťania rozhodujú o prerozdelení 40-tisíc eur na rôzne menšie projekty a 210-tisíc na zadania väčších projektov,“ povedal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Zadania sa pripravujú v rámci tém Ľudia bez domova, Cyklodoprava, Zeleň-starostlivosť a výsadba, Vnútrobloky, Oprava chodníkov, Transparentná samospráva, Zariadenie opatrovateľskej služby a Predchádzanie vzniku komunálnych odpadov.

Verejná prezentácia občianskych projektov, nízkonákladových investícii do päťtisíc eur, a zadaní, investícií vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur, bude vo štvrtok 11. februára o 17:30 v Stredisku kultúry na Vajnorskej ulici v Novom Meste.

Na prezentácii budú mať návštevníci možnosť vidieť všetky projekty a podrobnejšie sa oboznámiť s plánovanými zadaniami na tento rok. „Priestor bude aj na diskusiu, občania môžu mať pripomienky k jednotlivým zadaniam a projektom. V druhej fáze, ktorá sa uskutoční na prelome februára a marca, bude verejné hlasovanie o projektoch,“ pripomenul Tettinger.

Participatívny rozpočet v Novom Meste funguje od roku 2014, keď spustili prvú fázu, na ktorú vyčlenili 25-tisíc eur.