Traja Nemci sa priznali k útoku na ubytovňu pre utečencov

ČTK | 10.02.2016 13:53
utečenci, tábor Foto: ,
Ilustračné foto.
Trojica Nemcov sa na súde v Hannoveri priznala k vlaňajšiemu podpaľačskému útoku na ubytovňu pre utečencov v Dolnom Sasku.

Dvaja muži a žena vo veku od 23 do 30 rokov vypovedali, že útok spáchali pod vplyvom alkoholu a že sa nepovažujú za pravicových extrémistov. Prokuratúra trojicu viní z pokusu o vraždu.

Podľa denníka Bild obvinení na súde vypovedali, že pred incidentom v auguste 2015 pili pivo a tvrdý alkohol a počúvali pri tom hudbu skupín, ktoré sa hlásia ku krajnej pravici. Neskôr večer sa pod vplyvom alkoholu rozhodli vyrobiť zápalnú fľašu, ktorú vhodili do okna ubytovne v dolnosaskej obci Salzhemmendorf.

Trojica však pred súdom vypovedala, že sa nepovažuje za priaznivcov extrémnej pravice ani za xenofóbov. Všetci obvinení vyjadrili nad svojím činom ľútosť.

Pri podpaľačskom útoku sa nikto nezranil, pretože byt, do ktorého zápalná fľaša dopadla, bol prázdny a hasičom sa podarilo oheň rýchlo dostať pod kontrolu. Štátne zastupiteľstvo však pripomenulo, že v susednom byte žila utečenka zo Zimbabwe s troma malými deťmi a iba náhodou nezasiahla zápalná fľaša práve jej byt. Právny zástupca ženy uviedol, že odvtedy trpí úzkostnými stavmi.

V Nemecku kvôli masovému príchodu utečencov panuje napätá atmosféra. Polícia za minulý rok zaznamenala viac ako 900 trestných činov namierených proti ubytovniam pre žiadateľov o azyl, často išlo o podpaľačské útoky. Valnú väčšinu činov majú podľa vyšetrovateľov na svedomí páchatelia s krajne pravicovou motiváciou. Do Nemecka vlani prišlo podľa oficiálnych štatistík takmer 1,1 milióna žiadateľov o azyl.