Štrajk v Námestove nebude, zamestnancom Yanfengu zvýšia mzdy

SITA | 10.02.2016 14:02
Zamestnanci zo závodu spoločnosti Yanfeng Automotive Interiors v Námestove budú mať vyššie tarifné mzdy o 50 eur. Dohodli sa na tom pred sprostredkovateľom odborári a zamestnávateľ, čím predišli vyhláseniu ostrého štrajku avizovaného odborármi.

"Valorizácia bude priznaná v dvoch termínoch. Od 1. marca sa platy zvýšia o takmer 42 eur a od 1. augusta o zvyšnú sumu osem eur. Za február ešte dostanú zamestnanci jednorazovú odmenu 30 eur,“ potvrdil v stredu Marián Cvanciger, predseda Základnej organizácie OZ KOVO Nižná, ktorá zastupovala zamestnancov.

So zamestnávateľom sa dohodli aj na ďalších benefitoch, napríklad na zvýšení príspevku zamestnávateľa do doplnkovej dôchodkovej poisťovne. Podľa Cvancigera sú v závode zamestnané najmä ženy. "Pracujú vo viaczmennej prevádzke, narábajú s bremenami a pracujú v noci. Ich požiadavky boli oprávnené a sme radi, že sme sa dohodli,“ dodal. Zástupcovia odborov pôvodne požadovali navýšenie tarify o 17 percent, čo zodpovedalo približne 100 eurám. Priemerná mzda zamestnancov vo výrobe bola podľa jeho slov počas vyjednávania 663 eur.

V závode spoločnosti Yanfeng v Námestove pracuje približne 950 zamestnancov, z toho je viac ako 650 kmeňových, ostatní sú agentúrni zamestnanci. Čínsky investor v závode vyrába interiérové doplnky a technické vybavenie do automobilov.