Niektoré štáty nesprávne uplatňujú azylové pravidlá, hrozí im súd

SITA | 10.02.2016 14:24, aktualizované: 
nemecko, utečenci Foto: ,
Utečenci smerujú k pristavenému vlaku na stanici v nemeckom Passau. Snímka je z utorka 5. januára 2016.
Európska komisia vystupňovala nátlak na Nemecko a šesť ďalších členských štátov Európskej únie za nesprávne uplatňovanie azylových pravidiel.

EK dala týmto krajinám dva mesiace na nápravu situácie, inak im bude hroziť, že sa dostanú na príslušný najvyšší súd EÚ. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Na lepšie zvládnutie vlny migrantov a zabezpečenie hraníc Európy je potrebné, aby všetky členské štáty plnili svoje záväzky, prísne uplatňovali európske pravidlá pre azyl i kontrolu hraníc a poskytovali potrebnú podporu tým členským štátom, ktoré sú (vlne migrantov) vystavené najviac,“ uviedol vo vyhlásení komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopulos.

Podľa názoru komisie Estónsko, Francúzsko, Grécko, Lotyšsko, Nemecko, Slovinsko a Taliansko neuplatňujú naplno nové pravidlá v takých záležitostiach, ako sú žiadosti o azyl alebo prijímanie uchádzačov o azyl. Ak sa tieto krajiny dostanú pred súd, hrozia im ťažké pokuty.

Európska komisia okrem toho zistila, že pokrok v Grécku a Taliansku ohľadne spracovania údajov prichádzajúcich migrantov je stále nedostatočný, a navyše aj „plnenie záväzkov štátov po celej Európe“ je pomalý. Grécko a Taliansko sú vstupnými krajinami do Európy pre väčšinu migrantov a utečencov.

EK znížila Rakúsku utečeneckú kvótu o 30 percent

Európska komisia znížila utečeneckú kvótu pre Rakúsko o 30 percent. Opatrenie obmedzila na tento rok a krajina tak bude musieť prevziať namiesto 1935 len 1350 utečencov z Talianska a Grécka, informovala agentúra APA.

Ako dôvod tohto opatrenia uviedla EK „náhly nával“ štátnych príslušníkov tretích krajín na hraniciach Rakúska, čo viedlo k zvýšeniu počtu žiadateľov o azyl.

EÚ sa vlani dohodla na prerozdelení 160 000 utečencov, ktorí vkročili na jej územie cez Taliansko a Grécko. Z tohto počtu sa však v skutočnosti relokovalo ani nie 500 osôb, uviedla APA.

Kvóty vehementne odmietajú najmä krajiny Vyšehradskej štvorky – Maďarsko, Poľsko, Česko a Slovensko.

Rakúsky minister financií Hans-Jörg Schelling napísal pred niekoľkými dňami EK list, v ktorom okrem iného požadoval poskytnutie 600 miliónov eur vzhľadom na neočakávané výdavky na starostlivosť o migrantov.