NATO posilní vojenskú prítomnosť vo východnej Európe

ČTK | 10.02.2016 15:02
NATO, Brusel, schôdza, ministri Foto: ,
Schôdza ministrov NATO v Bruseli.
Severoatlantická aliancia sa chystá opäť zvýšiť svoju prítomnosť vo východnej Európe.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg to povedal na úvod dvojdňovej schôdzke ministrov obrany aliančných krajín v Bruseli.

Aliancia už v minulých rokoch výrazne posilnila svoju prítomnosť a pripravenosť jednotiek vo východnom krídle. Ministri by túto prítomnosť mali teraz ešte zvýšiť. „To vyšle jasný signál, že NATO odpovie jednotne na každú agresiu proti niektorému z jeho členov,“ povedal na úvodnom brífingu šéf NATO.

Podľa aliančných zdrojov majú vojenské posily rozmiestniť hlavne v Poľsku alebo v pobaltských štátoch, ktoré majú pocit ohrozenia kvôli ruskej politike v ukrajinskom konflikte. Moskva v ňom podporuje separatistov.

Zámer NATO mať vo východnej Európe najväčšieu vojenskú prítomnosť od konca studenej vojny je destabilizujúci prvok, ktorý mieri proti Rusku. Podľa agentúry AP takto znela reakcia hovorcu ruského ministerstva obrany na program rokovania ministrov NATO .

Ministri obrany sa tiež budú zaoberať žiadosťou Ankary a Berlína o pomoc aliancie počas riešenia prisťahovaleckej krízy v Európe, konkrétne na mori medzi Tureckom a Gréckom. Majú tiež podporiť úsilie Gruzínska o členstvo v NATO.

Súčasťou programu je aj naďalej situácia v Sýrii, o ktorej budú ministri vo štvrtok rokovať aj so šéfmi obrany krajín, ktorí sa s USA a ďalšími členmi NATO podieľajú na medzinárodnej koalícii proti Islamskému štátu.