Padne v počte turistov nový rekord?

Viera Ružinská, Pravda | 10.02.2016 20:00
lyžovanie, sneh, lanovka Foto:
Ťahúňom pre domáci cestovný ruch sú aj športové podujatia. Milovníci lyžovania sa môžu najbližšie tešiť na Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách.
Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní, Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní či slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Podujatia svetového významu lákajú na Slovensko viac návštevníkov a pomáhajú reprezentovať krajinu ako celok v zahraničí. Udalosti s celospoločenským dosahom sú však výzvou aj pre domáci turizmus.

Minulý rok bol z hľadiska cestovného ruchu jeden z najlepších. Od januára do novembra 2015 prišlo na Slovensko 4,027 milióna turistov, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím menej úspešného roka 2014 o 15,7 p­ercenta viac. Kým nie sú štatistiky za celý rok 2015, historicky najúspešnejší je zatiaľ rok 2008, keď si dovolenku na Slovensku vybralo 4,082 milióna návštevníkov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). Vyhliadky agentúry na tento rok sú rovnako optimistické, keďže v porovnaní s minulým rokom sa predpokladá nárast turizmu o 5 až 7 percent. Okrem rôznych podujatí či slovenskej ponuky služieb má tradične na vývoj počtu turistov vplyv aj počasie, najmä dostatok snehu v zime a slnka v lete.

O Jasnej sa dozvie celý svet

Priaznivé očakávania môžu naplniť viaceré významné podujatia. Už 5. a 6. marca sa v Jasnej uskutoční Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní žien, na ktorý sa stredisko v Nízkych Tatrách pripravilo aj prepojením severnej a južnej strany Chopku. Svah, na ktorom sa bude pretekať, sa zasnežoval umelým snehom a približne 10 dní pred pretekmi sa bude preparovať vodou. Pre záujemcov bude v rámci kyvadlovej prepravy zabezpečených 80 autobusov, ktoré majú premávať v trojminútových intervaloch z parkovísk až do strediska.

„Takéto podujatie je reklamou nielen pre naše stredisko a zjazdové lyžovanie, ale najmä pre región a v konečnom dôsledku pre celé Slovensko. Hoci sme v šnúre svetových pohárov nováčik, veríme, že práve týmto podujatím sa naša pozícia v organizovaní pohárov upevní a budeme ich môcť organizovať aj v budúcnosti. Okrem toho sa Jasná dostane do všetkých športových správ na severnej pologuli, teda aj do krajín, ktoré sú v našom hľadáčiku ako potenciálna cieľová skupina,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts Zuzana Fabianová.

V čase svetového pohára počítajú s vyšším dopytom po stravovacích a ubytovacích službách aj podnikatelia v regióne. „Hotelové zariadenia vyššej kategórie v Demänovskej Doline sú v podstate vypredané, ale stále sa dá ubytovať v okolí, či už je to Liptovský Mikuláš, alebo okolité obce. Ubytovanie je stále dostupné napríklad aj v Bešeňovej a Liptovskom Jáne,“ potvrdila manažérka pre komunikáciu a PR Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Otvárací ceremoniál majstrovstiev Európy v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
me krasokorculovanie, otvaraci ceremonial Otvárací ceremoniál majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave.

Na trase Bratislava – Brusel a späť

Významnou udalosťou v druhom polroku 2016 je slovenské predsedníctvo v Rade EÚ s plánovaným rozpočtom 70 miliónov eur. To, ako sa Slovensko zhostí úlohy predsedajúcej krajiny, bude mať vplyv na celkový obraz krajiny aj vo svetovom rámci. Aj SACR vníma predsedníctvo ako príležitosť.

"Aj keď predsedníctvo ako také súvisí s politickým plnením si záväzkov vyplývajúcich z členstva v EÚ a nie je vykonávané primárne ako nástroj na podporu cestovného ruchu, má význam aj z hľadiska propagácie krajiny. Aj preto počas polročného predsedníctva plánujeme rôzne kultúrno-spoločenské a propagačno-prezentačné aktivity, ktoré majú zviditeľniť Slovensko,“ uviedol hovorca rezortu zahraničných vecí Peter Stano.

Na slovenské predsedníctvo reagovala aj nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair zavedením novej linky z Bratislavy do Bruselu s frekvenciou šesť letov týždenne. Počas polročného predsedníctva sa zároveň očakáva príchod vyše 20-tisíc delegátov a hostí z členských krajín EÚ, čo by sa malo prejaviť aj vo zvýšenom počte prenocovaní v hoteloch.

"Určite dôjde k zvýšeniu počtu prenocovaní, no z dlhodobého hľadiska má väčší význam práve celkový obraz krajiny. Kvalitnými službami sa môžu odprezentovať aj ubytovacie zariadenia, či už v rámci ubytovania, stravovania, alebo poskytovania iných služieb,“ hovorí Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu SR.

Bratislava láka o štvrtinu viac

Podľa bratislavskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board navštívilo hlavné mesto v 3. štvrťroku 2015 o 25 percent viac turistov v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka. Príležitosti ako predsedníctvo či podujatia športového a kultúrneho charakteru priťahujú do hlavného mesta široké spektrum ľudí, ktorí by sem za normálnych okolností nemuseli vôbec prísť.

"Pre nás sú podujatia ako majstrovstvá či predsedníctvo momentmi, pri ktorých musíme hostí Bratislavy dostatočne zaujať, aby sa sem chceli ešte vrátiť. Ak tu prídu za prácou a my sa im predstavíme ako moderné mesto s kvalitnou gastronómiou a historickým nádychom, je veľký predpoklad, že o Bratislave budú hovoriť s nadšením. Zároveň sa každým podujatím vykonajú rôzne zmeny na zlepšenie imidžu mesta, ako je výsadba novej zelene, rekonštrukcia budov či oprava ciest,“ vysvetľuje PR manažér Bratislava Tourist Board Maroš Plitko.

Hotelieri si pochvaľovali práve nedávne majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní, ktoré do Bratislavy pritiahli milovníkov zimného športu aj zo zahraničia. Z časového hľadiska však išlo o krátke podujatie, a preto sa efekt takejto udalosti a jeho vplyvu na cestovný ruch dá odmerať len ťažko. Dobre zvládnutá organizácia však môže spôsobiť, že Slovensko si ako svoju cieľovú destináciu zvolí viac turistov. „Vzhľadom na to, že organizátori zhodnotili priebeh podujatia veľmi pozitívne, nie je vylúčené, že Slovensko bude v budúcnosti kandidovať na organizáciu majstrovstiev sveta,“ tvrdí Harbuľák.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ