Penta ponúka poslancom debatu i skúsenosti zo zdravotníctva

SITA | 10.02.2016 19:54
Investičná skupina Penta Investments ponúka poslancom parlamentu možnosť otvorene diskutovať o problémoch v zdravotníctve a podeliť sa o svoje získané skúsenosti.

Uvádza sa to v otvorenom liste, ktorý zákonodarcom pred štvrtkovou mimoriadnou schôdzou parlamentu adresoval partner Penty pre zdravotníctvo Eduard Maták. „Záleží nám na stave slovenského zdravotníctva, do ktorého sme už investovali stovky miliónov eur, hlavne do modernizácie nemocníc a do nákupu nových prístrojov a zariadení,“ odôvodňuje Maták.

Podľa Penty charakterizuje súčasný stav zdravotníctva predovšetkým nárast dlhu v nemocniciach, korupcia a plytvanie a v neposlednom rade nespokojnosť zdravotníckeho personálu a pacientov. Za hlavný problém zdravotníctva Penta považuje zle fungujúce verejné nemocnice, ktoré vytvárajú dlh a preukázateľne nehospodárne nakladajú s finančnými prostriedkami.

Za posledných desať rokov sa výdavky, ktoré plynú do slovenského verejného zdravotníctva zvýšili o takmer miliardu eur. Slovensko tak v zdravotníctve vynakladá po prepočítaní na osobu najviac peňazí spomedzi krajín V4.

„Napriek tomu sa úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti a spokojnosť pacientov nezvyšuje. Nárast objemu verejných zdrojov do zle nastaveného zdravotníckeho systému je preto plytvanie vzácnymi zdrojmi. Slovenské zdravotníctvo potrebuje zásadné zmeny, ktoré sa dôsledne vysporiadajú s príčinami súčasných problémov,“ uvádza v liste Maták.

Niektoré z možných opatrení ponúkajú aj politické strany vo svojich predvolebných programoch. Medzi nimi je napríklad fungujúci e-health, na ktorý sa podľa Matákových slov doteraz vynaložilo takmer 50 mil. eur, verejný e-health však stále nie je funkčný. Niektoré strany navrhujú aj zavedenie platobného mechanizmu DRG či zadefinovanie rozsahu a štandardu zdravotnej starostlivosti, ktorá má byť hradená z verejného zdravotného poistenia.

Penta ako námet na diskusiu ponúka aj možnosť diferencovať výšku poistného v zdravotných poisťovniach, čím by sa podľa nej medzi zdravotnými poisťovňami vytvorila prirodzená súťaž o poistenca. Medzi ďalšími návrhmi sú odpolitizovanie prostredia nemocnice profesionálnym výberom riaditeľov a riadenie verejných nemocníc systémom siete, zaviesť hmotnú zodpovednosť štatutára nemocnice za jej výsledky, či odpolitizovať riadenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne a zaviesť manažérske štandardy spolu s hmotnou zodpovednosťou top manažmentu za výsledky poisťovne.

Poslanci budú k situácii v školstve a zdravotníctve diskutovať na mimoriadnej schôdzi vo štvrtok od 10:00.