Do jedální môžu školáci nosiť domáce recepty

Štefan Rimaj, Pravda | 11.02.2016 16:00
škola, masky, deti Foto:
V pondelok mali žiaci prvého stupňa v ZŠ Bukovecká Deň v maskách, takže desiatu i obed jedli ako princezné či piráti.
Jedálny lístok v školskej kuchyni si môžu upraviť podľa vlastnej chuti. Do projektu ministerstva školstva „Receptúry v školských jedálňach očami detí“, sa zapojili aj košické školy a ich žiaci môžu v priebehu tohto mesiaca prinášať do školy recepty na zdravé jedlá, ktoré majú radi. Najlepšie z nich sa môžu stať súčasťou ich obedového menu.

Košice, ktoré sa stali Európskym mestom športu, chcú lákať všetky vekové kategórie, aj deti, nielen k pohybu, ale aj zdravému životnému štýlu. „Oddelenie športu na našom mestskom úrade preto pripravuje aj podujatia v oblasti školského stravovania. V rámci nich sa žiaci budú môcť dozvedieť viac o správnom stravovaní a hravou formou im bude priblížená téma zdravej výživy,“ konštatuje hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová.

V rámci ministerského projektu môžu deti do školských jedální nosiť receptúry na zeleninové, bezmäsité a zemiakové pokrmy. „Do projektu zapájame nielen žiakov, ale aj ich rodičov. Recepty budú zbierať vedúce školských jedální, po ich posúdení sa najlepšie objavia na jedálnych lístkoch škôl. Deti tak dostanú jedlá, ktoré obľubujú. Veríme, že sa nám tým podarí zvýšiť počet stravníkov v jedálňach,“ zdôraznila Šnajdárová.

Novými receptami by sa mal dosiahnuť zdravší spôsob stravovania. Jedlá by mali obsahovať menej tuku, cukru a soli, mal by sa v nich zvýšiť obsah vitamínu C, ale aj vláknin či rastlinných bielkovín. „Žiaci, ktorých receptúru zaradia do noriem stravovania, budú odmenení,“ doplnila vedúca oddelenia školstva magistrátu Mária Kavečanská.

Že sa súčasné deti nestravujú zdravo, tvrdia aj pediatri. Detská lekárka Beáta Nemčoková konštatuje, že majú priam katastrofálnu výživu. „Je to niečo hrozné. Deti jedia málo zdravých jedál, naopak, jedia veľa živočíšnej potravy. V jedálnom lístku im chýba ovocie. Pijú nepravidelne, málo a často nevhodné presladené nápoje. Vedie to k rozličným ochoreniam, oslabuje sa im imunita. Rodičia by sa mali nad tým zamyslieť a niečo zmeniť,“ zdôrazňuje Nemčoková.

Školy už žiakov a rodičov o možnosti obohatiť školský jedálny lístok priebežne informujú. „Zatiaľ nám ešte deti recepty nepriniesli, no dúfame, že do konca mesiaca sa tak stane. Tento nápad považujem za dobrý a v oblasti zdravej výživy za inšpiratívny,“ poznamenala vedúca školskej jedálne v Základnej škole Park Angelinum Bernadeta Nemethová.

Na prvé recepty od žiakov si ešte počkajú aj v Základnej škole na Bukoveckej 17. Podľa riaditeľky Zuzany Zajacovej lístočky s oznamom o tomto projekte dávali žiakom len v pondelok. „Od 15. februára máme jarné prázdniny, verím, že po nich sa niektorí žiaci vrátia do školy aj s receptami. Aj keď sú predpísané normy na obsah jedál v školských jedálňach prísne, verím, že niektoré recepty budú využiteľné aj u nás,“ dodala.

Mária Miková, vedúca školskej jedálne v Základnej škole Jozefa Urbana, je však po 37-ročnej skúsenosti vo funkcii skeptická. „Súčasné deti nie sú z domu naučené na zdravé zeleninové jedlá či šaláty. V škole by jedli len prívarky či omáčky. Na desiatu si ovocie prinesie málokto, zato keksíky si nosí väčšina detí,“ poznamenala Miková. Nápad s receptami od detí nepovažuje za zlý, no myslí si, že zmeniť ich spôsob stravovania zaberie viac času a prípravy.

Po posúdení komisiou a schválení receptúr ministrom školstva budú môcť jedálne podľa nich variť od nového školského roka.

Rezort školstva sa rozhodol zverejniť aj výzvu na tému „Moje najkrajšie aqua video“ a „Moja najkrajšie aqua selfie". Bude určená najmä žiakom základných a stredných škôl s cieľom zatraktívniť pitný režim na školách.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ