Zdravotným sestrám ponúkajú pri návrate nižšie platy, tvrdí komora

SITA, jal, Pravda | 11.02.2016 14:51, aktualizované: 
urad vlady, protest, zdravotna sestra,... Foto: ,
Monika Kavecká zo sesterského odborového združenia (vľavo) a Prezidentka Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.
Sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré sa chcú vrátiť do nemocníc, ponúkajú riaditelia nemocníc zmluvy na určitý čas a s nižším platom.

Sestry a pôrodné asistentky sú sklamané hlasovaním poslancov Národnej rady SR. Plénum totiž vo štvrtok nepodporilo návrh na vystúpenie zástupkýň stavovských organizácií v parlamente.

Uviedli to vo svojom vyhlásení Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA). „Sestry sa rozhodli vrátiť späť po výzve premiéra Roberta Fica, ale vedenia nemocníc ich nechcú prijať napriek tomu, že ich reálne potrebujú. Namiesto vysokokvalifi­kovaných sestier zamestnávajú osoby, ktoré nespĺňajú ani minimálny kvalifikačný predpoklad a nie sú zapísané v registri sestier,“ upozornili.

Sestry a pôrodné asistentky zároveň sklamalo hlasovaním poslancov Národnej rady SR. Plénum totiž nepodporilo návrh na vystúpenie zástupkýň stavovských organizácií v parlamente. Sestrám tým neumožnili obhájiť svoje požiadavky.

„Vzhľadom na to, že nám nebolo umožnené vyjadriť sa pred plénom poslancov NR SR, chceli by sme požiadať poslancov opozičných strán, aby sa počas rokovania rady pýtali poslancov vládnej strany Smer, kedy Robert Fico splní svoj sľub sestrám, ktorý dal verejne v piatok 5. februára tohto roka,“ konštatovali sestry vo vyhlásení.

Opozícia by sa tiež podľa nich mala pýtať, čo alebo kto zapríčinil, že riaditelia z Prešova, Žiliny a Trnavy neposlúchli verejný sľub Roberta Fica a nechcú prijať sestry späť.

Sestry v Žiline sa chcú vrátiť, nemocnica už však nemá toľko miest

V žilinskej nemocnici začnú v piatok rokovať o návrate ďalších sestier. Aj keď zariadenie už obsadilo uvoľnené pozície 24 novými uchádzačmi a 43 staronových sestier sa vrátilo, nemocnici ich stále chýba vyše sto. Je to však menej ako sestier, ktoré by sa chceli vrátiť. Hromadnými výpoveďami nemocnicu k 1. februáru opustilo 175 sestier.

Je možné, že sa sestry vrátia ešte pred ukončením kolektívneho vyjednávania, hoci pôvodne návrat podmieňovali podpísaním kolektívnej zmluvy. Vyjednávanie o nej bolo dnes (11.2.) prerušené. „Ostali nám sporné body, ktoré budeme riešiť na budúci týždeň,“ uviedol Miroslav Vlk, podpredseda Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek. Pripomienky a návrhy si musia prerokovať tak odbory ako aj vedenie nemocnice. Črtá sa však, že v niektorých bodoch ako rizikové príplatky, či preplácanie sviatkov v nepretržitých prevádzkach, našli zhodu.

„Niektoré body čo sa týka odmeňovania sme celkom dobre uhrali,“ mieni Jozefa Súkeníková, predsedníčka Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb vo FNsP Žilina, aj keď zatiaľ nevedela konkretizovať sumu o koľko by si mohli sestry kolektívnou zmluvou prilepšiť. Mnoho bodov zostalo otvorených, nemocnica musí zvážiť finančné možnosti.

Jozefa Súkeníková, šéfka odborového zväzu... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Žilina, nemocnica, sestry Jozefa Súkeníková, šéfka odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb vo FNsP Žilina a Miroslav Vlk podpredseda Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek odchádzajú z vyjednávania s vedením nemocnice.

Žilinská nemocnica už druhý týždeň dokáže zabezpečiť len akútnu zdravotnú starostlivosť. Tento týždeň po návrate inštrumentárok a anmesteziologických sestier čiastočne obnovila aj operatívu, dnes sa zo 16 operačných sál operovalo na siedmich. Stále totiž chýbajú sestry, ktoré robia na intenzívnych oddeleniach ako je ARO, či JIS, teda sú dôležité pri následnej zdravotnej starostlivosti.

Nedostatok sestier zatiaľ nemocnica vykrýva požičanými sestrami z armády, ministerstva vnútra či iných nemocníc a sestry, ktoré zostali, tak ťahajú nadčasy. Nemocnica tvrdí, že služby dokáže postaviť tak, aby bol dodržaný Zákonník práce, to isté hovorí aj o množstve nadčasov.