Draxler pri Mičurine drží bobríka mlčania, podľa aktivistov zlyhal

Viera Hebertová, Pravda.sk | 11.02.2016 15:43, aktualizované: 
Iuventa, Budkova 2, Foto: ,
V areáli Iuventy na Búdkovej ulici fungovali v minulosti mimoškolské a krúžkové aktivity, boli tam aj skleníky či zoo dom.
Ministerstvo školstva a jeho šéf Juraj Draxler držia bobríka mlčanlivosti, tvrdia to zástupcovia občianskeho združenia (OZ) Hrad – Slavín aj mestskej časti Staré Mesto. Podľa aktivistov minister opäť neplní sľuby, ktoré dal verejnosti o využití budovy a areálu Mičurin na Búdkovej ulici v Bratislave a navyše prestal komunikovať. Rezort však tvrdí, že zbiera podnety a Draxler, že tému bude riešiť až nová vláda.

Aktivisti sa vlani v septembri stretli s Draxlerom a Mičurinu svitala nádej. OZ Hrad – Slavín dňa 25. novembra zaslalo ministerstvu ideový projekt, v ktorom navrhlo spôsoby využitia areálu. „Odvtedy nám na ministerstve nezdvíhajú telefóny, nekomunikujú, jednoducho nás ignorujú,“ popísala posledné mesiace predsedníčka OZ Hrad – Slavín Sabina Barborjak s tým, že sľúbený okrúhly stôl a hľadanie riešení zostáva v rovine slov zo známej piesne „Keď je zle, sľubom nezarmútiš“.

Ministerstvo na otázku, prečo mlčí a nereaguje na žiadosti aktivistov a čo plánuje s areálom ďalej, reagovalo veľmi stručne. „Podnety na využívanie budovy Ekoiuventy naďalej zbierame a vyhodnocujeme, avšak, vzhľadom na politizáciu témy, mandát na rozhodnutie o konečnom modeli využívania, prenechávame na novú vládu,“ znie odpoveď rezortu zároveň aj na otázku o prístupovej ceste a možnosti uvaliť na ňu vecné bremeno. Kým však zasadne nová vláda, bude sa údajne areál využívať na krátkodobé podujatia.

Kým teda v lete a začiatkom jesene Draxler hovoril, že „Tie priestory sú veľmi pekné – treba nájsť ich rozumné využitie,“ po pol roku pri rovnakých požiadavkách zo strany aktivistov a obyvateľov Starého Mesta sa téme odmieta venovať a označuje ju za spolitizovanú.

Kauza Mičurin 2015

Začalo sa to veľmi horúcim letom a prázdnym bazénom. Potom prišla verejná súťaž s nesplniteľný zadaním a (ne)víťazom, na ktorom sa úradníci nevedeli zhodnúť. Keď vlani na jeseň odišli z budovy zamestnanci mládežníckej organizácie Iuventa, minister niekoľkokrát deklaroval, že areál sa nebude predávať. Zároveň tvrdil, že hľadá možnosti využitia areálu. Občianske združenia vyzval na spoluprácu a prisľúbil následné stretnutie za okrúhlym stolom aj s ďalšími zainteresovanými, ako sú zástupcovia mestskej časti, mesta, riaditelia škôl a škôlok z okolia.

Podľa aktivistky Tamary Leontievovej je kauza Mičurin ďalším dôkazom toho, že na Slovensku sme od občianskeho dialógu a participatívnej demokracie, o ktorej hovoril Draxler vlani v októbri, stále ďaleko. „Od ostatných bratislavských káuz sa líši najmä tým, že v hlavnej úlohe nevystupuje mesto a samospráva, ale štát. Inak sa však v ničom nelíši od typických káuz ako PKO, či Pečniansky les. Podozrivé majetkové vzťahy, tlak súkromného sektora na verejný, neschopnosť zodpovedných rýchlo a efektívne vyriešiť závažné problémy,“ povedala.

Prístupová cesta zarúbaná

Aktivisti opakovane upozornili na podvody s pozemkami ešte z 90. rokov a na pochybenia z čias reštitúcií. Varovali, že na lukratívne pozemky si brúsia zuby developeri. Problém v prípade Iuventy predstavuje aj prístupová cesta k areálu, ktorá nie je vo vlastníctve štátu.

Možnosť vybudovania ďalšej nie je. Ministerstvo však informovalo, že rokuje s vlastníkom pozemku a vidí dve možnosti riešenia. Buď zmluvu medzi rezortom a majiteľom pozemku, alebo možnosť obrátiť sa na súd.

„To my hovoríme viac ako päť rokov, že rezort mal požiadať o uvalenie vecného bremena,“ krúti hlavou Barborjak. „Ak štát nezačne konať a nepožiada o uvalenie vecného bremena sme pripravení podať trestné oznámenie za zanedbanie starostlivosti o zverený majetok.

V hre je aj vyhlásenie areálu za Národnú kultúrnu pamiatku. Podľa aktivistov dostal tento návrh kladné podporné stanoviská od inštitúcií, ktorých sa to týka. Majitelia okolitých pozemkov však podali protinávrhy.

Hudbou nielen za Iuventu

Aktivisti boj za záchranu areálu Mičurin nevzdávajú a v najbližších dňoch plánujú odovzdať petíciu za jeho zachovanie s približne 2-tisíc podpismi.

„Toto je zámer nehovoriť o tom a nechať celú kauzu zapadnúť prachom a potom povedať, že budova je v dezolátnom stave, statiku má narušenú, zeleň napadol červotoč a treba to celé zbúrať a predať,“ povedala Barborjak. „Je to posledný pozemok v Bratislave, o ktorý sa dá ešte bojovať. Ponúka veľmi veľa možnosti a my robíme, čo je v našich silách, aby sme ho zachránili,“ uzavrela.

Viaceré občianske združenia spojili sily a na 2. marca zorganizovali na Námestí SNP koncert pre aktívnych Bratislavčanov s názvom Bratislava má hlas!

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ