Vysokoškolák bodol na internáte spolubývajúceho

kov, Pravda.sk | 11.02.2016 20:37, aktualizované: 
Vysokoškolský internát v Nitre zažil dramatické chvíle. Študent Slovenskej poľnohospodárskej univerzity z Afganistanu bodol svojho spolubývajúceho do krku. Prípadom sa už zaoberá polícia, ktorá útočníka zadržala. Podľa psychológa sú podobné útoky typické skôr pre tínedžerov ako pre vysokoškolské prostredie. Pravdepodobnou príčinou podľa neho mohla byť slovná potýčka, ktorá vyústila až do útoku.

Policajtov aj záchranárov zavolali do internátu na Akademickej ulici vo štvrtok ráno o trištvrte na osem. Tam našli zraneného študenta. „23-ročný muž bol pri vedomí, v oblasti krku mal otvorenú ranu. Po ošetrení bol transportovaný do nemocnice v Nitre,“ povedal hovorca operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Zranenie našťastie nebolo veľmi vážne a napadnutý muž sa už lieči doma. „Pacient bol ošetrený v našej traumatologickej ambulancii, následne bol prepustený do domácej starostlivosti,“ uviedol k prípadu riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Jozef Valocký.

Mladého Afganca už obvinili z vraždy v štádiu pokusu. Informovala o tom v piatok nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. V prípade dokázania viny mu hrozí trest na 15 až 20 rokov.

Univerzita vo štvrtok poskytla k prípadu iba stručné stanovisko a odkázala nás na políciu. „Môžem oficiálne potvrdiť, že ide o našich študentov. Od rána prebiehajú procesné úkony a orgány činné v trestnom konaní budú informovať médiá hneď, ako to bude možné,“ reagovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Renáta Chosraviová.

Zranenie nebolo veľmi vážne a napadnutý muž sa už lieči doma.

Psychológ Miroslav Kohuťár tvrdí, že podobné útoky nie sú na vysokých školách príliš časté. Skôr sa dejú na stredných školách, medzi tínedžermi a pubescentmi. Útok podľa neho mohol byť dôsledkom slovnej výmeny názorov, ktorá vyvrcholila až útokom jedného zo študentov. Mladí ľudia zvlášť v afekte často nedomýšľajú dôsledky svojho konania. Príčin potýčky mohlo byť podľa psychológa hneď niekoľko.

„K útoku mohlo prísť aj v dôsledku toho, že mali jeden objekt záujmu, mohla to byť napríklad ich kolegyňa, o ktorú mali obaja záujem. V tomto prípade teda vystupovali ako sokovia. Druhá stránka veci je, že mohlo ísť aj o pretrvávajúce problémy dvoch spolubývajúcich. Buď nejaké nezhody z minulosti, láska alebo to mohol byť problém takpovediac impulzívny, vyvstal hneď a hneď bol aj riešený,“ vysvetlil Kohuťár.

Ako ďalej uviedol, veľmi dôležité je tiež, či súčasťou sporu nebol aj alkohol, alebo iné návykové látky, ktoré sú dnes na vysokoškolských internátoch bežne dostupné. Významnú úlohu zohrávajú aj vlastnosti, temperament a povahové dispozície, ktoré majú obaja študenti. Ak by sa stretli dve pokojnejšie osoby, k napadnutiu by pravdepodobne nedošlo.

„Musíme čakať na vyšetrenie, pri ktorom vyšetrovatelia oslovia aj súdnych znalcov v odbore psychológia, ktorí budú skúmať pohnútky, ktoré viedli páchateľa k útoku. Mnohokrát sa potvrdilo, že ak niekto poškodí zdravie raz, potom nemá problém pod tlakom emócií to spraviť znovu. Je tam riziko a treba potom takéhoto človeka sledovať alebo minimálne dať spracovať súdnoznalecký posudok,“ uzavrel psychológ.