V budove Národného múzea v Prahe horelo

SITA | 12.02.2016 07:54, aktualizované: 
Požiar zachvátil v noci na piatok budovu Národního muzea (NM) v Prahe. Požiar je už pod kontrolou a nikto sa pri ňom vážne nezranil.

Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Hasiči dostali plamene pod kontrolu v piatok okolo 03.30 h, o 08.00 h začali s dohášaním. Na mieste je už len niekoľko hasičských jednotiek.

Požiar zrejme vznikol z elektrocentrály umiestnenej na streche. Vznietila sa asfaltová krytina aj drevená konštrukcia strechy. Strechu múzea v časti, ktorú zachvátil požiar, musia rozobrať. „Je tam medzistropná časť, kde by sa mohli nachádzať ohniská požiaru,“ povedal operačný dôstojník pražských hasičov.

Podľa riaditeľa múzea Michala Lukeša mohla byť príčina požiaru spojená so stavebnými prácami pri rekonštrukcii. Dodal, že múzeum si bude náhradu škôd uplatňovať voči zhotoviteľovi stavby. Plamene pohltili zhruba 200 metrov štvorcových strechy.

Pri požiari sa zranil jeden človek – ide o zamestnanca bezpečnostnej služby múzea, ktorý ho nahlásil. Jeho stav je podľa lekárov uspokojivý. Pôvodne sa objavili aj správy o nezvestnom stavebnom robotníkovi, firma Metrostav, ktorá sa podieľa na rekonštrukcii budovy, to však neskôr poprela.

Budova najvýznamnejšej českej múzejnej inštitúcie prechádza v súčasnosti rozsiahlou rekonštrukciou a od júna 2011 je preto prázdna.